Kuba nemzetközileg elismert írás-olvasás-tanítási módszere, a Yo Sí Puedo („Igen, képes vagyok rá”) program segítségével Panama az elmúlt években felére csökkentette az írástudatlanságot.

A 2010-es panamai népszámlálás adataiból az derült ki, hogy akkor összesen 148.747 írástudatlan személy élt a közép-amerikai országban. A Társadalomfejlesztési Minisztérium (Mides) 2018-as statisztikái szerint azonban mára az írástudatlanok száma 74.080 főre csökkent.

A kubai módszert az egész világon eredményesen alkalmazzák - Fotó: Granma

Az írástudatlanság visszaszorítását célzó erőfeszítései keretében a panamai kormány átvette a Yo Sí Puedo módszert, ami számok és betűk kombinációjával tanítja meg felnőtteket írni és olvasni. Százötven panamai önkéntes közreműködésével vezették be a programot, mondta Freddy Álvarez, a kubai támogató csoport vezetője.

A program három hónapot ölel fel, és három egyenlő szakaszra oszlik: az írás és olvasás elsajátítása; az írás és olvasás készségek továbbfejlesztése; illetve az írás-olvasáson túli oktatás, írta a Prensa Latina.

Álvarez hangsúlyozta, hogy audiovizuális eszközöket és innovatív technikákat is alkalmaznak az a tanulás megkönnyítésére. Minden egyes osztályteremben van egy tábla, televízió és DVD-lejátszó, és a diákok kapnak füzeteket és ceruzákat.

Mides vezetője, Clara Mendes elmondta, hogy Panamában az írástudatlanság a legnagyobb arányban a Ngabe-Bugle őslakos területen, illetve Veraguas és Panama tartományokban fordul elő.

Napjainkban több mint tízmillió ember tanul írni és olvasni a kubai programmal, ami mintegy harminc országban, többek között Venezuelában, Nigériában, Spanyolországban és Ausztráliában van jelen. Több olyan országban, ahol alkalmazták a módszert, drámaian visszaesett az írástudatlanok száma.

A Yo Sí Puedót mindig az adott helyhez adaptálják, és a helyi szókincset is felhasználják.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság