A reggaeton egy, a jamaikai reggae-ből és dancehallból kialakult zenei műfaj, ami a '70-es években Panamában jött létre, de csak az elmúlt évtizedben lett világhírű.
Rengeteg zenei műfaj keveredik benne, például a bomba, salsa, latin pop, hip-hop, R&B, elektronikus zene stb. A reggaeton legfőbb jellemzője ma, hogy egy számban egyaránt énekelnek és rappelnek is spanyolul. 
 
A reggaeton abban különbözik minden más zenétől, hogy speciális ritmusa van, a "Dem Bow", amit minden reggaeton számban megtalálható. Bár eredetileg a műfaj Panamában alakult ki, mégis sokan Puerto Ricót kapcsolják vele össze, mivel itt terjedt el igazán ez a zenei műfaj és itt ment át sok változáson is.
 
A reggaetonra járható tánc neve "Perreo", ami Puerto Ricóban a nemzeti problémák tárgyát jelképezte, mivel maga a tánc a legszegényebb rétegektől ered.
 
A '70-es években folyt a Panama csatorna bővítése és ennek köszönhetően Jamaikából rengeteg bevándorló érkezett Panamába dolgozni, akik magukkal vitték a reggae-t, ami itt keveredett a helybéli stílusokkal, illetve lefordították spanyolra. Így született meg a spanyol reggae, mint a reggaeton első alapja, magát a zenét felgyorsították, illetve latin elemeket adtak hozzá, akkoriban még Reggaeespanol-nak hívták, azaz "spanyol reggae-nek". A 80-as években tovább terjedt a zene, és a 70-es években feltűnt 
El General nevű zenészt hívják ma a Reggaeton Apjának, mivel a 80-as években ő adta az alap zenéhez hozzá azokat a latin elemeket, amik ma is jellemzik a műfajt. (El General egészen 2004-ig zenélt és minden bevételét a panamai gyerekekre fordította.)
A reggaeton eredetileg underground zene, ami azért nagyon fontos, mert a korai zenészek mind ellenezték a műfajbeli zene kereskedelmét, és csak másolva lehetett nagyon sok anyaghoz hozzáférni. Ez a 90-es évek közepére változott meg teljesen.
 
Puerto Ricó-ban is a szegény rétegektől származott a zene, illetve ők is hallgatták azt. Mivel ezek az emberek a reggaeton által a Puerto Ricó-ban lévő társadalmi problémákról, szegénységről beszéltek, a kormány kampányt indított a reggaeton és minden más hasonló jellegű zene ellen. A rendőrség hajtóvadászatot indított 1995 februárjában és kivonták a zeneboltokból a kazettákat. Csak San Juanban hat zeneboltban razziáztak, ahonnan elvitték az összes kazettát és a bevételt is. 
 
Ezeket mind a kormány által hozott új törvények nevében tették, amik a 'trágárságot" büntették. Az iskolákban betiltották a bő ruhák viselését, ami a reggaeton velejárója. Majd az összes reggaeton zenészt elkezdték lejáratni a rádióban, tévében, újságokban, azzal a jelszóval, hogy ők megsértik a közrendet és korruptak.
 
A 90-es években végig folytatódott ez a reggaeton-ellenes kampány, aminek egyik fő szószólója Velda González, a Népi Demokratikus Párt szenátora volt. Azonban kampánya nem hatott negatívan a Puerto Rico-i népre, és ez nagy kényelmetlenséget okozott a kormánynak, mivel támogatói, a felső tízezer és a középosztály a raggaetont a társadalomra veszélyesnek tartotta.
 
Végül a reggaeton olyan szinten részévé vált a Puerto Rico-i kultúrának, hogy Velda Gonzálezéknek fel kellett hagyni a műfaj elleni kampányukkal, sőt 2003-ban maga González is arra kényszerült, hogy reggaeton zenével kampányoljon a választásokon, hogy elnyerje a fiatalok szavazatait, amire nagy szüksége volt.