{jcomments on}

2010. november 28-án, vasárnap, 17.00 órai kezdettel Oscar Contreras, az Ezequiel Zamora Nemzeti Parasztfront vezetője tart előadást Budapesten.

oscar_contrera.jpgÚjra veszélybe került a Hugo Chávez elnök vezette bolivári folyamat? Ugyan a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt győzött a szeptemberi parlamenti választásokon, de egy viszonylag erős jobboldali ellenzéki csoport is bekerült a nemzetgyűlésbe. Mennyire veti ez vissza a XXI. századi szocializmus fejlődését?

Oscar Contreras, aki a Latin-Amerika Társaság vendégeként tartózkodik Magyarországon ezekre a kérdésekre fog válaszolni, ismertetni fogja a jelenlegi politikai helyzetet.

Az előadás helyszíne a Gyújtópont Közösségi Centrum, 1076 Bp., Garay utca 25., (a Nefelejcs utca és a Garai utca sarkán, a Keleti pályaudvartól néhány percre található)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Oscar Contreras európai látogatása

Oscar Contreras 1963-ban született, Ezequiel Zamora Nemzeti Parasztfront (FNCEZ) szóvivője, valamint a „Bolivar és Zamora Forradalmi Irányzat“ (CRBZ) vezetője. A CRBZ-t 2009-ben alapították munkások, parasztok, hogy támogassák a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártot és Hugo Chávez elnök politikáját. Céljuk, hogy elősegítsék a párt forradalmi-demokratikus és szocialista orientációjának megerősödését.

Oscar Contreras régi vezetője a venezuelai földmunkás mozgalomnak. Mint ügyvéd már évtizedek óta képviseli a paraszt aktivisták érdekeit, különösen ember jogi kérdésekben. Fő tevékenysége a Kolumbiai határ melletti térségekben a félkatonai csoportok által elkövetett visszaélések elleni küzdelem.

Amióta a Chávez-kormány meghirdette a részvételi demokráciát és a lakosság közvetlen részvételét a politikában Oscar Contreras aktív szerepet vállal a népi tanácsokban. Dolgozott az új alkotmány kidolgozásában, főleg a „szocialista közösségek“ kialakításának kérdésében.

A mostani, európai látogatásakor Magyarországon kívül Németországba, Ausztriába és Olaszországba megy el. Tájékoztatni kívánja a baloldali közvéleményt a 2010-es venezuelai választásokról, a bolivári forradalmi folyamat kilátásairól és hogy képzelik el Venezuelában a szocialista alternatíva megújításának lehetőségeit.

Ezequiel Zamora Nemzeti Parasztszövetség (FNCEZ)

A szervezet megalakulása szorosan összefügg a vidéki földbirtokosok és a földműves lakosság évtizedes harcával. Ez különösen igaz a kolumbiai határ közelében lévő régiókra, ahol a szegény gazdálkodók gyakran válnak áldozataivá a földbirtokosok által felbérelt félkatonai egységek brutális támadásának. Hugo Chávez elnök megválasztása előtt – bár azóta is, csak sokkal kisebb mértékben – folyamatosan sértették meg a paraszti közösségek emberi jogait.

2000-ben, amikor a Chávez-kormány földreformot hajtott végre, a földmunkások harca új kezdetet vett. Ugyanebben az évben alakult meg a Simon Bolivár Forradalmi Parasztfront, amelynek sikerült dinamikusan terjeszkedni az egész országban. A szervezet célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon a politikai élet összes szereplőjére az agrárreform végrehajtásának az érdekében. Különböző szövetségi államokban tüntetésekkel kívánták a gazdák érdekeinek képviseletét a fókuszban tartani. A siker nem is maradt el, több tartományban csatlakoztak hozzájuk munkások és parasztok.

Az Ezequiel Zamora Nemzeti Parasztszövetség 2004-ben jött létre és a központja Barinas szövetségi állam volt. Főleg konferenciákat, összejöveteleket szerveztek, hogy megakadályozzák az agrárreform elleni reakciós támadásokat. Fő céljuk volt, hogy elősegítsék a szocialista szövetkezeti modell fejlődését, összekapcsolják a helyi termelési egységeket és támogassák az ezekben létrehozott termékek értékesítését, megakadályozva a nagy multinacionális élelmiszerláncok zsarolását, bojkottját. Tehát a fő célkitűzésük az élelmiszerszuverenitás megteremtése volt és mai is az.

Az FNCEZ magát egy politikai-társadalmi szervezetnek definiálja, amely a kis- és közepes gazdálkodók, a szövetkezeti tagok, a földdel és a föld nélküli parasztok szervezete. Célja a további harc a mezőgazdasági forradalomért, a néphatalom és a szocializmus megteremtése. Különlegesen fontosnak találják a szövetkezeti mozgalom felépítését és megerősítését, az élelmiszer-szuverenitás kivívását, mivel Venezuela még mindig, a jó mezőgazdasági adottságok ellenére is erősen importfüggő ország.

Az FNCEZ, mint Simón Bolivár Forradalmi Parasztfront része, támogatja a bolivári folyamatot és Hugo Chávez elnök kormányát. Azt kívánják elérni, hogy az emberek valódi alkotó erőként vegyenek részt a polgári állam szocialista állammá való átalakításában.

Az FNCEZ harca sok áldozatot követelt eddig is a szó legszorosabb értelmében: napjainkig 250 aktivistájukat gyilkolták meg, legtöbbjüket úgy, hogy a bűnösök nem nyerték el méltó büntetésüket.