{jcomments off}A magas vérnyomással küzdő és cukorbetegségben szenvedő brazilok hamarosan ingyen juthatnak hozzá gyógyszereikhez a brazil elnök legújabb javaslata értelmében.

A Dilma Rousseff által csütörtökön bejelentett intézkedés szerint márciustól a "Népi Gyógyszertárak" hálózathoz tartozó mintegy 15 ezer brazil patikában az említett betegségekkel küzdők díjmentesen szerezhetik be az orvos által felírt gyógyszereket, feltéve, ha az állami egészségbiztosítási rendszer tagjai.

A január 1. óta hivatalban lévő Rousseff - elődjéhez, Luiz Ináció Lula da Silvához hasonlóan - elsőszámú feladatának tekinti a szegénység felszámolását, és ennek a törekvésnek a jegyében tartja indokoltnak bizonyos orvosságok ingyenessé tételét.

A dél-amerikai országban jelenleg a lakosság közel hatoda, mintegy 33 millió ember szenved a magas vérnyomástól, és több mint hétmillióra tehető a cukorbetegek száma.

Alexandre Padilha egészségügyi miniszter elmondta, hogy a hivatalos statisztikák szerint 2009-ben ez a két betegségcsoport volt felelős a halálozások 34 százalékáért. A brazil államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom legszegényebb rétegébe tartozók jövedelmük 12 százalékát költik orvosságra.

Brazíliában egy 1996-ban hozott népszerű intézkedés értelmében a HIV-fertőzöttek ingyenesen kapják a betegség kezeléséhez szükséges gyógyszereket.