{jcomments off}A kubai elnök Raul Castro szombaton a kubai parlamentben megerősítette, hogy országa marad a szocialista társadalmi rend mellett.

Azt nem fogja feláldozni az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok javítása érdekében. A kubai vezető kijelentése válasz volt Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, aki azt mondta, hogy Washington változásokat vár Havannától.

Castro a képviselők nagy tapsa közepette azt mondta, hogy nem azért választották meg Kuba elnökének, hogy leépítse a szocializmust, hanem azért, hogy fenntartsa és tökéletesítse azt.

Barack Obama elnöksége óta ugyan enyhül a két ország közötti évtizedes feszültség, és bár a 47 éves gazdasági embargó lényegében fennmaradt, számos enyhítést is bevezetett az USA, így az utazások, és a pénzügyi kapcsolatok terén.

Kuba ugyanakkor gazdasági krízisben van, amit az embargón túl a világgazdasági válság miatt zuhanó nikkelárak, és a visszaesett turizmus okoz. A nikkel Kuba legfontosabb exportcikke, és a turizmus az egyik legfontosabb devizaszerző eszköze.