{jcomments off}Január közepén az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) támogatta az EU, valamint Brazília, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Mexikó, Nicaragua, Panama, Peru és Venezuela között 2009 decemberében létrejött, banánkereskedelemről szóló megállapodást.

Amennyiben a Parlament elfogadja a megállapodást, úgy az pontot tesz a 15 éve tartó banánháborúra – tájékoztat az Európai Parlament.

A megállapodás értelmében az EU 2017-ig nyolc lépésben a kezdeti tonnánkénti 176 euróról fokozatosan 114 euróra csökkenti a Latin-Amerikából származó banánra kivetett importvámokat. Ellentételezésként a másik fél eláll az EU ellen a nemzetközi kereskedelem szabályainak megsértése miatt a WTO-nál kezdeményezett eljárástól.

1993-ban az EU olyan behozatali rendszert alakított ki, amely lehetővé tette az AKCS-országokból (Afrika, a karibi országok és a csendes-óceáni országok) származó banán nagyrészt vámmentes bejutását az Unió piacára, mindezt annak érdekében, hogy biztosítsa az ottani viszonylag kisebb banántermelők megélhetését. Ugyanakkor a rendszer vámokat vetett ki a főként néhány nagy egyesült államokbeli multinacionális vállalat (Dole, Chiquita) által Latin-Amerikában termelt banánra.

A WTO azonban több alkalommal is a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétesnek találta a kedvezményeket, még arra is felhatalmazta az Egyesült Államokat, hogy ellenlépésként vámokat vessen ki egyes uniós termékekre.

Az EU így beleegyezett a latin-amerikai banánra kivetett vámok csökkentésébe, ami valószínűleg alacsonyabb árakat eredményez az uniós fogyasztók számára, miután élesebbé válik a verseny.

A tervek szerint az AKCS-országok 200 millió eurós maximális összegű segítségben részesülnek annak érdekében, hogy alkalmazkodjanak az élesebb versenyhez. Az EP-képviselők emellett a munkaügyi normák tiszteletben tartását is szorgalmazzák.