{jcomments off}Már csaknem 350 ember halt meg a napok óta tartó áradások és földcsuszamlások miatt Rio de Janeiró államban - közölték csütörtökön a nagyváros szövetségi államának hatóságai.

A bejelentés szerint a halottak között van több tűzoltó is, akik éppen embereket mentettek, amikor egy földcsuszamlás elkapta őket.

A térségre a nyári esős időszakban megszokott csapadékmennyiség több mint kétszerese hullott az elmúlt napokban. Emiatt megáradtak a folyók, patakok, és könnyebben megindult a már amúgy is átázott talaj. Az eltűntek és sérültek számáról nem érkezett jelentés. A hatóságok szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma rohamosan emelkedni fog.

A legsúlyosabb helyzet a Riótól 100 kilométerre, északra lévő Teresopolisban alakult ki, a városban szükségállapotot hirdettek ki. A veszélyeztetett térségekben mentők, tűzoltók és katonák ezrei próbálnak segíteni. Várhatóan csütörtökön látogat el a katasztrófa sújtotta térségbe az új brazil elnök, Dilma Rousseff, hogy egy repülőgépről megtekintse a kialakult helyzetet. A térségben számos helyen teljesen megszűntek a közüzemi szolgáltatások.

A sárlavinában nem csupán a biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyó nyomortelepek épületei váltak a földdel egyenlővé, hanem a drága turistanegyedek is. Sok út járhatatlanná vált, ami nehezíti a mentők munkáját, akik gépekkel, de akár a puszta kezükkel keresik a túlélőket. Egy helyi lakos elmondta: 25 éve él a térségben, de soha ekkora özönvizet nem látott. A lakosok többsége úgy menekült meg, hogy felmásztak a fákra vagy felkapaszkodtak a hegycsúcsokra.

Dilma Roussef brazil elnök 460 millió dollárt szabadított fel az újjáépítési alapból a bajba jutott térség megsegítésére, ahol több ezer embert vágott el a külvilágtól az árvíz, és közel ezren váltak földönfutóvá. Sok út járhatatlanná vált, ami nehezíti a mentési munkálatokat.