A napokban Kolumbiában is nagy felháborodást váltott ki egy eset, amely során rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi. A 46 éves Javier Ordóñezt a rendőrök a földre nyomták, és többször is elektromos sokkolót alkalmaztak ellene. A férfi ellen azért intézkedtek, mert az állítólag nem tartotta be a távolságtartási szabályokat és italozott a barátaival. A férfit – aki könyörgött a rendőröknek, hogy engedjék levegőhöz jutni – később kórházba szállították, ahol azonban elhunyt. Az esetről videófelvétel készült.

Az eset miatt nagy tüntetések robbantak ki a kolumbiai fővárosban, amelyek erőszakba torkolltak. Bogotá polgármestere, Claudia López tájékoztatása szerint a zavargásokban hét tüntető meghalt, 248-an megsérültek, közülük 58-an lőtt sérülést szereztek. Több mint száz rendőr szintén megsérült. López elmondta azt is, hogy a rendfenntartó erők nem kaptak olyan parancsot, hogy tüzeljenek a tüntetőkre, ám bizonyítékok vannak arra nézve, hogy egyes helyeken mégis ez történt.

Ordóñez halála nagy indulatokat váltott ki Kolumbiában - Fotó: BBC

Bogotá szerte több mint negyven rendőrőrsöt – amelyek között egyetlen helyiségből állók is vannak – támadtak meg, tizenhetet közülük fel is gyújtottak. Bogotán kívül Medellínben és Pereirában is voltak tüntetések.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy napvilágra került egy videófelvétel az Ordóñez elleni szerda reggeli rendőri intézkedésről. A felvételen az látszik, hogy két rendőr a földre nyomja a férfit, az egyikük elektromos sokkolót használ ellene, aki közben ezt mondogatja: „Elég, elég, kérem, hagyják abba!”, illetve, hogy „Fuldoklom!” Ennek ellenére a rendőrök nem szállnak le róla, és tovább sokkolják. A felvételen az is hallatszik, hogy a készítője is kérleli a rendőröket, hogy hagyják abba, és figyelmezteti őket, hogy felveszi az esetet.

Az addigra már eszméletlen férfit egy helyi rendőrőrsre vitték, ahova megérkezett egy barátja. Az ő nyomására vitték végül kórházba Ordóñezt, ahol nem sokkal később az orvosok halottnak nyilvánították.

A halála okát egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, de a férfi sógornője elmondta, hogy a családot arról tájékoztatták, hogy Ordóñezen tizenkétszer használták a sokkolót. „Azt mondták nekünk, hogy egy ember körülbelül négyet képes túlélni” – mondta a nő.

Az incidens előtt a jogi egyetemre járó Ordóñez a barátaival élt társasági életet a lakásában. Miután elfogyott az italuk, lementek vásárolni. A rendőrök visszafelé menet állították meg őket, és számon kérték rajtuk a távolságtartási szabályokat. Az nem világos, hogy hogyan került Ordóñez a földre.

A két rendőrt az eset után felfüggesztették, és Carlos Holmes Trujillo védelmi miniszter belső vizsgálatot ígért az ügyben. Ezt Iván Duque elnök is megismételte. Claudia López, Bogotá polgármestere elítélte a rendőri brutalitást, ugyanakkor a tüntetőket is arra kérte, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és a vandalizmustól.

A polgármester elmondta, hogy eddig az idei évben 137 panasz érkezett a rendőri brutalitás miatt, és felszólította a rendőrséget, hogy mindet vizsgálják ki. 2011-ben szintén nagy vihart kavart az az eset, amikor egy tizenhat éves fiatalt lőttek agyon a rendőrök, amiért az összefestett egy hidat. Az elkövető rendőrt végül 2016-ban 37 év börtönbüntetésre ítélték.

A BBC híre alapján írta: Latin-Amerika Társaság