Alfonso Cuarón mexikói filmrendező kiállt amellett a kezdeményezés mellett, amely azt szeretné elérni, hogy a háztartási alkalmazottak a COVID-19 járvány okozta leállás idején is megkapják a fizetésüket. „Munkaadóként a mi felelősségünk, hogy továbbra is fizessük a bérüket ebben a bizonytalan helyzetben” – jelentette ki Cuarón, aki 2019-ben a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat vehette át a Roma című, a latin-amerikai házvezetőnőkről szóló filmjéért.

A járvány miatt a 2,3 millió mexikói háztartási alkalmazott közül sokan elestek a jövedelmüktől. Munkaadóik a családjuk védelmében arra kérték őket, hogy ne menjenek dolgozni, de nem vállalták, hogy továbbra is fizetik őket, mondják a szakszervezetek.

A járvány miatt számos háztartási alkalmazott maradt bevétel nélkül - Fotó: BBC

„Ennek a kampánynak az a célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen fontos gondoskodni azokról, akik gondoskodnak rólunk, és megadni azt a tiszteletet, amit ezek az emberek megérdemelnek” – fogalmazott az 58 éves filmrendező.

A közel százharmincmillió lakosú Mexikóban több mint 74 ezer fertőzöttet regisztráltak, és nyolcezernél több a vírussal összefüggésbe hozható haláleset történt. A hónap elején helyi egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy a járvány már tetőzött az országban.

És bár számos országban az orvosok és az ápolók nagy elismerésben részesültek a vírus elleni harc első vonalában végzett munkájukért, Mexikóban többeket megtámadtak. Április végéig legkevesebb negyvenhét esetben támadtak meg egészségügyi dolgozókat, főleg ápolókat az országban, állítja a mexikói kormány.

A hatóságok elismerik, hogy a valós szám ennél magasabb lehet. A közösségi médiában megjelenő beszámolók szerint az esetek széles skálán mozognak. Történt olyan eset, hogy az ápolókat nem engedték felszállni a buszra, de volt olyan is, hogy koronavírusos betegek hozzátartozói támadtak meg orvosokat, mert tévesen azt gondolták, hogy ők terjesztik a betegséget.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság