A fotóriporterek és sajtószabadságért küzdő aktivisták azt követelik a chilei hatóságoktól, hogy átfogóan vizsgálják ki egy fiatal fotóriporter meggyilkolásának körülményeit, mivel olyan találgatások kaptak lábra, hogy esetleg halálának köze lehet azokhoz a képekhez, amelyeket a rohamrendőrség és a kormányellenes tüntetők összecsapásairól készített.

Albertina Martínez holttestét santiagói lakásában találták meg november 21-én, két nappal azután, hogy szemtanúk látták, ahogyan egy közeli tüntetésre tartott. Megverték, és a fényképezőgépét, laptopját és telefonját tartalmazó hátizsákjának nyoma veszett. „Az aznap készített képei eltűntek” – mondta testvére, Priscilla.

Albertina Martínez meggyilkolása félelmeket hozott felszínre - Fotó: Supplied

A nyomozáshoz közel álló források azt mondják, hogy ügyét rablógyilkosságként kezelik, de halálának időpontja olyan spekulációkat vetett fel, melyek szerint Martínezt azért támadhatták meg, mert a tüntetéseket fényképezte.

„A chilei hatóságoknak mindenre kiterjedően kellene vizsgálniuk Albertina Martínez Burgos meggyilkolását, hogy kiderítsék, vajon annak volt-e köze a tudósításához, és mindent meg kell tenniük, hogy visszaszerezzék a felszerelését és az anyagait” – mondta Natalie Southwick, az Újságírókat Védő Bizottság munkatársa.

A társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek elleni, több mint két hónapig tartó tömegtüntetések során több ezren sérültek meg és legkevesebb huszonheten meghaltak.

Martínez meggyilkolásával összefüggésben eddig nem tartóztattak le senkit, és mivel a bűncselekmény indítéka is még homályos a barátok és a hatóságok is óvatosságra intenek.

A nő futballcsapatához tartozó barátai elmondták, hogy a fotós félt a tüntetéseken való részvételtől, de privát Instagramjára egy héttel a halála előtt gomolygó füstbe burkolózott maszkos tüntetőkről készült képeket töltött fel.

Martínez tíz éve költözött Dél-Chiléből Santiagóba, hogy fotós karriert csináljon, és Chile legnagyobb napilapjánál, az El Mercuriónál kezdett dolgozni. Később világítósegéd lett egy tévéstúdióban.

„Egyértelműen jobban szerette a fényképezést, mint a stúdióbeli munkát, és jó szeme is volt hozzá, de abból nehezen lehet megélni” – mondta Sergio López, aki Martínez munkatársa volt az újságnál.

Ő a halála előtti héten beszélt a nővel. „Azt mondta, hogy élvezi, hogy képeket készít a tüntetéseken, még ha egy kicsit fél is” – mondta a barát.

A Frente Fotograficó fotóriporter-szervezet azzal reagált Martínez halálhírére, hogy a #JUSTICIAPARAALBERTINA hashtag kíséretében megosztotta a tüntetésekről készített képeit. „Soha nem feledjük az arcát és a nevét” – fogalmaztak.

A Migrar Photo fotóriporter kollektíva arra szólította fel a nyomozókat, hogy átláthatóan és az igazság kiderítését szem előtt tartva végezzék a munkájukat, és arra kérte a fotósokat, hogy „vigyázzanak egymásra”.

A szervezet elmondta, hogy a rendőrség a fotósokkal szembeni ellenségessége fokozódott az elmúlt hetekben, miután a tüntetésekről készült felvételek bizonyítékul szolgáltak a biztonsági erők által elkövetett emberijog-sértésekre. A csoport tagjait a rendőrök megfenyegették, és gumilövedékeket, könnygázt és vízsugarat lőttek rájuk.

Chile biztonságos országnak számít az újságírók számára, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet a sajtószabadságot vizsgáló 2019-es felmérésében 180 ország közül a 46. helyre tette a dél-amerikai országot.

A zavargások tíz héttel ezelőtti kezdete óta azonban az RSF elítélte a sajtó elleni sorozatos támadásokat, például az erővel való fogva tartásokat.

Giovanny Valenzuela szabadúszó újságíró november 19-én ugyanazt a tüntetést fotózta, amit Martínez, és nagy rendőri készültségről és „erős elnyomásról” számolt be. Azt mondta, hogy Martínez halálának híre megrázta a tüntetéseket dokumentáló fotóriportereket.

„Az a tény, hogy egy társadalmi felkelés kellős közepén vagyunk, és egy fotóst holtan találnak a felszerelése nélkül, nagyon sokkoló volt. Veszélyben éreztük magunkat – és nagyon szomorúak voltunk.”

Más támadások is érték a sajtót. A BBC csapatára könnygázgránátot lőttek, két fotóriportert őrizetbe vettek, egy argentin újságírót pedig megtámadtak a rendőrök, egy gumibottal arcon ütötték és összetörték a fényképezőgépét.

Martínez testvére, Priscilla elmondta, hogy még mindig nem keresték meg az ügyészek. „Nem tudok kizárni semmit, mert nem tudok semmit” – mondta.

Írta: Charis McGowan és John Bartlett

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság