Bolívia bejelentette, hogy kiutasítja a mexikói nagykövetet és két spanyol diplomatát, miután múlt pénteken feszült incidens történt a mexikói diplomata rezidenciájánál. Spanyolország azóta viszonozta a lépést, Mexikó pedig azt mondja, hogy a biztonságával kapcsolatos aggályok miatt már korábban hazarendelte a nagykövetét.

Jeanine Áñez ideiglenes elnök összeesküvést sejt a mexikói nagykövet rezidenciájánál történt incidens mögött - Fotó: Reuters

Mi okozta a kapcsolatok hirtelen megromlását?

Lényegében az egész Evo Morales bolíviai exelnök ügyére vezethető vissza, aki novemberben Mexikóban kapott menedékjogot, miután a vitatott újraválasztását követő zavargások miatt elmenekült az országból.

Mexikó egyúttal nagykövetének La Paz-i rezidenciáját is megnyitotta Morales korábbi szövetségesei előtt, és emiatt tüntetéseket tartottak az épületnél a korábbi elnökkel nem szimpatizáló bolíviaiak.

A kapcsolatok így aztán érthető módon feszültté váltak Mexikó – amelynek baloldali vezetője van, aki támogatta Morales szocialista kormányát – és az új bolíviai kormány között, amit átmenetileg Jeanine Áñez korábbi ellenzéki szenátor vezet.

Milyen vádak fogalmazódtak meg?

Spanyolország azt mondja, hogy képviselői – köztük Cristina Borreguero ügyvivő – udvariassági látogatást tettek a mexikói nagykövetségen péntek reggel. Bolívia azonban azt állítja, hogy valójában „ellenséges” indítékok vezették őket.

A dél-amerikai ország ideiglenes kormánya azzal vádolja Spanyolországot, hogy összeesküvést sző az ország legkeresettebb személyének, Juan Ramón Quintana korábbi belügyminiszternek kimenekítésére.

Spanyolország „határozottan tagadja, hogy bármilyen módon elősegítené az épületben elrejtőzött személyek onnan való távozását”, írta közleményben a spanyol külügyminisztérium.

A korábban Morales egyik legfőbb szövetségesének számító Quintanát az egykori elnökhöz hasonlóan lázítással és terrorizmussal vádolják, miután a választásokat követő tüntetések erőszakossá váltak.

Mindketten tagadják az ellenük felhozott vádakat, és Morales azóta Argentínába költözött át.

Miért volt az épületnél olyan feszült a helyzet?

Moralesszel szemben ellenérzéseket tápláló emberek gyűltek össze a mexikói rezidenciánál – amely a La Rinconada elnevezésű, a forgalomtól elzárt városrészben van –, azt követelték, hogy Quitanát adják át a hatóságoknak.

A mexikói külügyminisztérium napok óta panaszkodott az épület „ostromára”, mondván a bolíviai rendőrség és hadsereg nagy erőkkel körülvette az épületet.

Azzal vádolta a bolíviai hatóságokat, hogy zaklatják és megfélemlítik a diplomatákat, és arra kérte a Nemzetközi Bíróságot, hogy közvetítsen a vitában.

Az El País spanyol újság szerint a feszültség különösen nagyfokú volt péntek reggel, amikor a tüntetők megtámadtak egy az épületet elhagyó kisbuszt, mert Quintanát sejtették benne. A lap szerint vaklárma volt, a kisbuszban egy hűtőszekrényt szállítottak.

Mit csináltak ott a spanyol diplomaták?

A mexikói külügyminisztérium tájékoztatása szerint a látogatás negyven percig tartott. A minisztérium elmondta, hogy akkor kezdődtek a problémák, amikor a spanyolok távozni akartak, és a rendőrség nem engedte oda hozzájuk az egyébként diplomata rendszámmal ellátott autóikat.

A mexikói nagykövet kiáltásokat hallott – nem tudni kiét –, és aztán visszahívta a spanyol delegációt az épületbe.

A minisztérium azt mondja, hogy a bolíviai hatóságok közölték a látogatókkal, hogy gyalog távozhatnak, de a spanyol delegáció féltette a biztonságát.

A feszült helyzetben María Teresa Mercado mexikói nagykövet egy üzenetet tett közzé a Twitteren – amit később törölt –, amelyben a diplomáciai jogokat garantáló Bécsi Egyezmény megsértésével vádolta a bolíviai hatóságokat.

Az El País szerint a spanyol rendőrség különleges műveleti tisztjei is jelen voltak, akik eltakarták az arcukat a kint tartózkodó fényképészek elől. Bolívia szerint azonban azért takarták el arcukat, mert egy titkos műveletben vettek részt.

„Az ellenséges viselkedés, az, hogy titokban akartak belépni a mexikói rezidenciára Bolíviában, provokálva a bolíviai rendőröket és magukat a bolíviai állampolgárokat, olyan tények, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, és amelyeknek következményeik lesznek” – jelentette ki a dél-amerikai ország ideiglenes államfője.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság