Alejandro Gil kubai gazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy jövőre négyezer új szállodai szoba várja a Kubába látogatókat, és 2020-ban körülbelül 4,5 millió turistára számítanak. Ez a 2019-es számokhoz képest kétszázezer fős növekedést jelentene.

Az elmúlt két évtizedben a turizmus fontos gazdasági ágazattá vált a karibi szigetországban, aminek nagy lendületet adott, hogy az Obama-kormány 2016-ban engedélyezte repülőjáratok indítását Kubába.

Az elmúlt két évtizedben az idegenforgalom a kubai gazdaság egyik húzóágazatává vált - Fotó: EFE

Donald Trump elnökségével azonban az Egyesült Államok újra visszatért ahhoz a módszerhez, hogy igyekszik megakadályozni, hogy Kuba újabb és nagyobb pénzügyi forrásokhoz jusson.

Ezzel kapcsolatban a kubai miniszter elmondta, hogy országa azért nem érte el a megcélzott „ötmillió turistát” 2019-ben, mert az Egyesült Államok kitiltotta a szigetországból a tengerjáró hajókat és csökkentette a kereskedelmi repülőjáratok számát.

„2020-ban azonban az ország exportja 3,7 százalékkal fog nőni, ami jó hír, de még mindig nem elég, hogy elérjük azt a növekedési ütemet, amire szükségünk lenne” – mondta Gil.

A szigetország fő exportcikke jelenleg a nikkel, a dohány, a rum, a szén, a cukor és a távközlés. 2020-ban a kubai forradalom várhatóan kifejleszt egy új ellátási láncot, ami növelni fogja a bruttó hazai összterméket (GDP) és az exportot is.

Gil szerint országának gazdasága az Egyesült Államok blokádjának fokozódása ellenére kismértékben nőni fog 2019-ben. 2017 óta a Trump-kormányzat a gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád keretében legkevesebb 244 intézkedést vezetett be Kuba ellen, a legutóbbit december 10-én, amikor az American, Delta és a JetBlue légitársaságoknak megtiltották, hogy kilenc kubai nemzetközi repülőtérre repüljenek.

Ez a döntés mindazonáltal nem érinti a karibi szigetre repülő chaterjáratokat. Kuba 2019-ban ezzel együtt is négymillió turistát fogadott.

Az idegenforgalomnak jót tett, amikor 2015-ben közvetlen járatok indultak Pekingből Havannába. Korábban Kínából Spanyolországon, Németországon, Franciaországon vagy Mexikón keresztül lehetett Kubába utazni, ami miatt egy ilyen út több mint huszonhárom órát vett igénybe.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság