Franciaország előkészíti az egykori argentin rendőrtiszt, Mario Sandoval kitoloncolását, akit azzal vádolnak, hogy kínzást és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el az 1976 és 1983 közötti argentin katonai diktatúra idején.

Az argentin hatóságok egyetlen ügyre alapozták a kiadatási kérelmüket. Az ügy sértettje egy diák, Hernán Abriata, aki 1976-ban az őrizetbe vételét követően tűnt el. A hatvanhat éves Sandoval tagadja a vádakat, de egy francia fellebbviteli bíróság jogerős döntéssel elutasította a fellebbezését.

Hernán Abriata édesanyja (a képen) régóta kampányol Sandoval kiadatásáért - Fotó: AFP

A férfi mintegy ötszáz ügyben lehet érintett, amelyek során gyilkosságok, kínzások és eltüntetések történtek. Argentin bírósági iratok szerint „Churrasco” (a rostonsült spanyol elnevezése) volt a beceneve, ami arra a fémkeretre utal, amelyhez kikötözve a foglyokat árammal kínozták.

Az argentin diktatúra a baloldalisággal és ellenzékiséggel vádolt személyek ellen folytatott „piszkos háborúja” során körülbelül harmincezer embert „tüntettek el”. Egyes esetekben az áldozatok csecsemőkorú gyermekeit ellopták, és rendszerhű pároknak adták őket.

A francia rendőrség szerdán vette őrizetbe Sandovalt a Párizs közelében lévő otthonában. Korábban több év jogi huzavona után a Franciaország legfőbb közigazgatási bíróságának számító Államtanács elutasította a férfi fellebbezését. A rendőrség közölte, hogy a férfit egy héten belül visszaküldik Argentínába.

Sandoval a katonai junta bukása után menekült Franciaországba, ahol 1997-ben francia állampolgárságot szerzett. Azért lehetséges mégis a kiadatása, mert a feltételezett bűncselekményeket még azelőtt követhette el, mielőtt francia lett volna. A férfi Sorbonne Párizsban működő Latin-Amerika Tanulmányok (IHEAL) Intézetében és a Marne-La-Vallée-i Egyetemen tanított.

Hernán Abriatát 1976-ban tartóztatták le, és az egyik hírhedt kínvallató központban, a Haditengerészeti Műszaki Főiskolán (ESMA) tartották fogva.

Mario Sandoval ügyvédje, Jérôme Rousseau most az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy ügyfele nem fog tisztességes tárgyalásban részesülni Argentínában.

A két intézményben Sandoval kollégái kérték a letartóztatását, miután a kutatásuk során felismerték őt egy fényképen. Az IHEAL kutatói 2017-ben ezt írták: „Az igazságtételhez elengedhetetlen a jogi fellépés, hogy ne taníthasson egy közintézményben olyasvalaki, aki emberiesség elleni bűncselekményekben érintett, mivel ez összeegyeztethetetlen az egyetem erkölcsi normáival.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság