Donald Trump amerikai elnök egyelőre mégsem nyilvánítja hivatalosan a mexikói drogkartelleket terroristákká. Az amerikai elnök azután beszélt ilyen irányú terveiről, hogy novemberben egy mormon közösséghez tartozó kilenc amerikai állampolgárt gyilkoltak meg Mexikóban. Azonban mexikói kollégája, Andrés Manuel López Obrador kérésére végül erre nem kerül sor.

„Üdvözlöm, hogy figyelembe vették a véleményünket” – mondta ezzel kapcsolatban a mexikói elnök. „Köszönjük Trump elnöknek, hogy tiszteletben tartja a döntéseinket, és inkább a fenntartja a jószomszédi politikát és a velünk való együttműködést” – tette hozzá.

Egyelőre nem lesznek „terrorista szervezetek” a mexikói drogkartellek - Fotó: Getty Images

Trump azután beszélt arról, hogy terroristákká nyilvánítaná a drogkartelleket, miután Észak-Mexikóban egy támadás során meggyilkoltak három amerikai-mexikói kettős állampolgársággal rendelkező nőt és hat gyereket.

A gyilkosságok után, a LeBarons mormon közösség, amelynek az áldozatok a tagjai voltak, egy petícióval fordult a Fehér Házhoz, amelyben azt kérték, hogy a kartelleket vegyék fel a terrorista szervezetek listájára. Így fogalmaztak: „Ezek terroristák, ideje ezt elismerni.”

Ha erre a lépésre sor kerülne, akkor megnőne az Egyesült Államok a kartellekkel szembeni jogi és pénzügyi mozgástere, de Mexikó a szuverenitása megsértésének tekintené ezt. Az amerikai elnök most egyelőre elállt tőle.

„Minden szükséges lépés megtörtént a mexikói kartellek terrorista szervezetekké nyilvánításához” – írta Trump a Twitteren. „Jogilag készen állunk megtenni.”

Ugyanakkor Trump elmondta, hogy mexikói kollégája, „egy olyan ember, akit kedvel és tisztel, és aki nagyon jól együttműködik velük”, és hozzátette, hogy átmenetileg eláll az átminősítéstől, és „közös erőfeszítéseket fognak tenni, hogy végleg leszámoljanak ezekkel az aljas, szüntelenül növekvő szervezetekkel”. Arról nem beszélt, hogy meddig tart a döntés elhalasztása.

A kegyetlen mexikói drogháború évente több tízezer ember életét követeli, mivel a nagy hatalommal rendelkező kábítószer-kereskedő szervezetek harcolnak a területekért. 2017-ben több mint harmincezer embert öltek meg Mexikóban. 2006 óta az országban elkövetett gyilkosságok aránya több mint megháromszorozódott.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság