Hét férfit találtak bűnösnek Berta Cáceres hondurasi környezetvédelmi aktivista 2016-os meggyilkolásának ügyében, és hosszú börtönbüntetésre ítélték őket. Cácerest az otthonában lőtték agyon fegyveresek. Az aktivista már korábban is kapott halálos fenyegetéseket, amiért sikeresen kampányolt egy vízerőműprojekt leállításáért. A gát az őslakos lenca nép földjeinek nagy területeit árasztotta volna el.

Berta Cácerest 2016-ban végezték ki hidegvérrel az otthonában - Fotó: AP

Kiket ítéltek el?

A négy férfit, akiket a Cácerest agyonlövő bérgyilkosokként azonosítottak, egyenként harmincnégy évre ítélték. Ezenkívül még tizenhat év és négy hónapot is kaptak a mexikói környezetvédő, Gustavo Castro elleni gyilkossági kísérletért. Castro a történtek idején Cáceres házában tartózkodott, de túlélte a támadást.

Két, a Desa gátépítő vállalathoz kötődő férfi harminc évet kapott a gyilkosság megszervezésében való közreműködéséért. A hondurasi hadsereg egyik őrnagya szintén harminc évet kapott.

Az elítélteknek húsz napjuk van arra, hogy fellebbezéssel éljenek.

Ki volt Berta Cáceres?

Cáceres a lenca őslakos közösség tagja volt, aki többedmagával megalapította a Hondurasi Népi és Őslakos Szervezetek Állampolgári Tanácsát. Ez a szervezet az őslakosok jogaiért harcol, és igyekszik felhívni a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre, mint például a fokozó illegális fakitermelésre és a bányászati koncessziókra.

Cáceres 2015-ben tett szert nemzetközi ismertségre, amikor kitüntették a Goldman Környezetvédelmi Díjjal az Agua Zarca gát építésének leállításában játszott szerepéért. A gát nagy földterületeket árasztott volna el vízzel, és emiatt több száz lenca őslakos maradt volna ivóvíz, élelmiszerek és gyógyszerek nélkül.

Amellett, hogy többször is panaszt tett a hatóságoknál, Cáceres útlezárásokat is szervezett, amellyel sikeresen megakadályozták, hogy az építőmunkások eljussanak a munkaterületre. Végül az állami tulajdonú kínai Sinohydro, ami a hondurasi Desarrollos Energéticos (Desa) vállalattal közösen építette volna meg a gátat, a közösség tiltakozására hivatkozva kiszállt a projektből.

Milyen volt az ítéletek fogadtatása?

Berta Cáceres lánya, Olivia Zúniga szerint a gyilkosság felbujtóit még nem büntették meg. „Ez egy fájdalmas nap, mivel édesanyám meggyilkolásának értelmi szerzői még mindig büntetlenséget élveznek” – mondta. „Nem fogjuk úgy gondolni, hogy igazságot szolgáltattak, mindaddig, amíg ezek az emberek nem kerülnek börtönbe.”

A Desa korábbi vezérigazgatóját, Roberto Castillót márciusban vádolták meg azzal, hogy a gyanú szerint részt vett Cáceres meggyilkolásának megszervezésében, és fizetett a bérgyilkosoknak. Ő mindennemű érintettségét tagadja.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság