Sok chilei azt találgatja, hogy milyen mélyre süllyedhet még Sebastián Piñera chilei elnök népszerűsége, miután a felmérések szerint ő a legnépszerűtlenebb elnök a demokráciához való visszatérés óta.

A Criteria Research közvélemény-kutató cég Pulso Ciudadano elnevezésű felmérése, illetve a Cadem Plaza Pública nevű közvélemény-kutatása, bár különböző mutatók szerint mérik az elnökök támogatottságát, mindketten arra jutottak, hogy Piñera népszerűtlensége rekordot döntött az 1990 óta a hivatalt betöltő többi elnökéhez képest.

Sebastián Piñera az utóbbi harminc év legnépszerűtlenebb chilei elnöke

A kormánypártinak tartott elemzők által készített Cadem szerint Piñera népszerűsége a múlt héten mindössze 10 százalékra zuhant, elutasítottsága pedig elérte a 82 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy az elnök támogatottsága az elmúlt hét napban két százalékponttal csökkent, elutasítottsága pedig egy százalékkal nőtt.

A Pulso Ciudadano novemberi felmérésének eredményei még rosszabbak, mivel az csupán 4,6 százalékos támogatottságot mutatott ki – közel öt százalékkal kevesebbet, mint az októberi felmérések ­–, miközben az elnök elutasítottsága 17 százalékkal nőtt, és immáron elérte a 78,1 százalékot.

A válaszadók azzal indokolták véleményüket, hogy Piñera rosszul kezeli az országot megrázó társadalmi és politikai válságot, nincsenek vezetői kvalitásai, és nem képes kielégíteni a lakosság követeléseit.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság