Ahogy a hivatalos szavazatszámlálás a végéhez közeledett, a vasárnapi uruguayi elnökválasztás kormánypárti jelöltje elismerte a vereségét. A Széles Front koalíció jelöltje, Daniel Martínez egy Twitter-bejegyzésben konzervatív riválisát, Luis Lacalle Pout megválasztott elnöknek nevezte. Az előzetes választási eredmények olyan szoros állást mutattak, hogy a választási bíróság közölte, hogy péntekig nem hirdetnek végeredményt.

Lacalle március 1-én fog hivatalba lépni. Győzelmével a baloldali Széles Front tizenöt évig tartó kormányzása után most konzervatív kormány alakul.

Luis Lacalle Pou 2020. március 1-én fog hivatalba lépni - Fotó: Reuters

Mi tartott ilyen sokáig?

A vasárnapi második forduló után nem sokkal közzétett előzetes eredmények Lacalle számára 48,7, Martínez számára pedig 47,5 százalékot mutattak. A két jelölt közötti különbség mindössze 28.666 szavazat volt.

A választási bíróság közölte, hogy az eredmény olyan szoros, hogy addig nem hirdetnek győztest, amíg meg nem számolják annak a harmincötezer szavazatnak mindegyikét, amelyeket a választók nem a saját szavazókörükben adtak le.

Martínez a Twitteren azt írta, hogy ezeknek a szavazatoknak az összeszámlálása nem változtatott az előzetes eredményeken, és így fogalmazott: „Így aztán gratulálok @LuisLacallePou megválasztott elnöknek, akivel holnap találkozni fogok. Szívem mélyéből köszönöm mindazoknak, akik megtiszteltek minket bizalmukkal, és ránk adták a szavazatukat.”

Kicsoda Luis Lacalle?

Lacalle – aki egy korábbi elnök fia – a sajtóbeszámolók szerint egy lázadó tinédzser volt, aki szeretett szörfözni, és nem sokat adott a formalitásokra, amikor apja hivatalban volt. Jogi tanulmányai idején azonban belépett apja pártjába, a jobbközép Partido Nacionalba (Nemzeti Párt, PN), és 1999-ben önkormányzati képviselőnek választották.

2011-ben tett szert országos ismertségre, amikor a képviselőház elnöke lett. 2014-ben egyszer már indult az államfői posztért, de akkor a jelenlegi elnökkel, Tabaré Vazquezzel szemben alul maradt. Veresége után szenátor lett, és tovább folytatta a felkészülést a 2019-es második megmérettetésére.

Lacalle konzervatív és nagyon piacpárti. Azzal az ígérettel kampányolt, hogy felelősségteljes pénzügypolitikát fog folytatni, és fellendíti a gazdaságot, valamint bírálta a korábbi kormányok „folyamatos költekezését”.

Azt mondja, hogy több rendőrt akar az utcákra küldeni, de megszorító intézkedésekkel kezelni kívánja a magas megélhetési költségeket is. Bírálói szerint kormányának tervei veszélybe sodorhatják azokat a szociális programokat, amelyekből jelenleg számos uruguayi részesül.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság