Az Egyesült Államok jogilag terrorista csoportokká fogja nyilvánítani a mexikói drogkartelleket, mondja Donald Trump amerikai elnök. Ezzel a lépéssel megnőne az Egyesült Államok mozgástere. Trump azt is mondta, hogy közölte Mexikóval, hogy az Egyesült Államok kész „bemenni és kisöpörni” a kartelleket. Erre reagálva a mexikói külügyminiszter kijelentette, hogy országa nem fogja engedni, hogy bármilyen módon „megsértsék a nemzeti szuverenitását”.

A hónap elején Trump „háborút” ígért a drogkartellek ellen, miután amerikai állampolgárokat ért halálos támadás Mexikóban. Az áldozatokat – három nőt és hat gyereket, akik amerikai-mexikói kettős állampolgárságú mormonok voltak – egy rajtaütés során ölték meg, miközben Dél-Mexikó egy elhagyatott vidékén keltek át november 4-én. Tisztviselők elmondták, hogy valószínűleg összetévesztették őket másokkal, de az áldozatok hozzátartozói szerint a gyilkosok tudhatták, hogy kiket támadnak meg.

Mexikó nem támogat semmilyen külföldi beavatkozást - Fotó: Reuters

Mit mondott Trump?

Bill O’Reilly konzervatív médiaszemélyiség kedden arról kérdezte Trump elnököt, hogy terrorista csoportokká fogja-e nyilvánítani a kartelleket, és „elkezdi-e őket drónokkal támadni”. Az elnök ezt válaszolta: „Ki lesznek jelölve… Ezen dolgoztam az elmúlt kilencven napban. Tudja, ez nem könnyű dolog, át kell mennie egy procedúrán, de jól állunk vele.”

Hozzátette, hogy korábban már mondta Andrés Manuel López Obrador mexikói elnöknek, hogy az Egyesült Államok kész műveleteket indítani a kartellek ellen Mexikó területén. „Már felajánlottam neki, hogy engedélyezze, hogy bemenjünk, és eltakarítsuk őket, és eddig elutasította ezt az ajánlatot, de egy ponton tenni kell valamit” – mondta Trump.

Mit jelentene a kijelölés?

Amikor egy csoportot az Egyesült Államok terrorista csoportnak jelöl ki, akkor az Egyesült Államokban élők számára törvénytelenné válik a számukra nyújtott tudatos segítség. Tagjainak egyúttal megtagadják az Egyesült Államokba való belépést. Ha már az Egyesült Államokban tartózkodnak, akkor kiutasítják őket. Ha pénzügyi intézmények tudomására jut, hogy bizonyos pénzek az adott csoporthoz köthetők, akkor vissza kell tartaniuk azokat, és értesíteniük kell az Egyesült Államok pénzügyminisztériumát.

Hogyan reagált Mexikó?

Marcelo Ebrard külügyminiszter elmondta, hogy Mexikó egyértelművé tette az Egyesült Államoknak, hogy elutasítja szuverenitása bármiféle megsértését. Azt is kijelentette, hogy Mexikó elkötelezett a transznacionális szervezett bűnözés elleni fellépést illetően. „A kölcsönös tisztelet az együttműködés alapja” – fogalmazott a miniszter. A külügyminisztérium közleménye szerint Ebrard meg fogja vitatni a kérdést Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Mexikó olyan intézkedéseket szeretne, amelyek révén kevesebb fegyver és pénz áramlana az Egyesült Államokból a kartellekhez, valamint erőfeszítéseket az Egyesült Államokba irányuló kábítószerek Mexikón való átszállításának megállítására, áll a közleményben.

Hétfőn López Obrador újságíróknak azt mondta, hogy Mexikó nem fog elfogadni külföldi beavatkozást a kartellek ellen. „A saját problémáinkat mexikóiak fogják megoldani. Nem szeretnénk semmilyen külföldi beavatkozást” – szögezte le.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság