Bolívia átmeneti elnöke arra kérte a kongresszust, hogy hagyja jóvá új választások kiírását, miközben Evo Morales lemondása miatt tombol az erőszak a dél-amerikai országban. Jeanine Áñez azonban még nem tűzte ki az újabb voksolás dátumát.

Morales november 10-én mondott le, és később menedékjogot kért Mexikóban, miután választási csalással vádolták meg. Az októberi vitatott választások óta a halálos áldozatok száma harminckettőre emelkedett, miután folyamatosak az összecsapások Morales támogatói és a biztonsági erők között.

Morales támogatói a korábbi elnök lemondása óta tiltakoznak - Fotó: AFP

Morales azzal vádolta a biztonsági erőket, hogy „népirtást” követnek el őslakos támogatói ellen, és a nemzetközi közösség segítségét kérte. Hívei La Pazt más nagyvárosokkal összekötő főutakat zártak le, országszerte komoly fennakadásokat okozva ezzel.

Áñez elmondta, hogy abban bízik, hogy a javaslat – amelynek értelmében az októberi választások eredményeit megsemmisítenék és új választási bíróságot hoznának létre – segíthet „nemzeti konszenzust” elérni. Álvaro Coimbra igazságügyi miniszter azt reméli, hogy a kongresszus „mihamarabb” el fogja fogadni a törvényt. Morales Mozgalom a Szocializmusért pártja hasonló javaslatot fogalmazott meg.

„Népirtás”

Kedden erőszak tört ki El Alto városában, amikor a biztonsági erők összecsaptak Morales támogatóival, akik napok óta blokád alatt tartottak egy üzemanyaggyárat. A főügyészi hivatal szerint ennek során nyolc ember halt meg.

Morales egy Mexikóvárosban tartott sajtótájékoztatón élesen elítélte a biztonsági erők viselkedését. „Ez mészárlás… egy népirtás része az, ami jelenleg szeretett Bolíviánkban zajlik” – fogalmazott.

Arturo Murillo belügyminiszter viszont újságíróknak lejátszott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Morales arra utasítja egyik követőjét, hogy zárják le az élelmiszer-beszállítási útvonalakat a városokba.  Az utasítás „emberiesség elleni bűncselekmény” volt, jelentette ki Murillo, aki „terrorizmussal” vádolta az egykori elnököt. „A következő órákban nemzetközi feljelentést fogunk emiatt tenni” – tette hozzá.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság