Tizenegy ellenzéki képviselő kedden „alkotmányos vádat” fogalmazott meg Sebastián Piñera ellen az október 14-e óta feljegyzett több száz emberijog-sértéssel kapcsolatos felelőssége miatt.

„Brutális emberijog-sértésekért terheli felelősség. (…) Az ő döntései vezettek a hadsereg és a rendőrség fellépéséhez, és nincs magyarázata a tetteire” – jelentette ki Daniel Núñez, a Kommunista Párt (PC) képviselője.

Az emberijog-sértések miatt akarják felelősségre vonni Piñerát - Fotó: Reuters

„A demokrácia fegyvereit fogjuk alkalmazni, hogy Sebastián Piñera vállalja a politikai felelősséget, amit el akar kerülni.”

A száztíz oldalas vádiraton „régóta dolgoztak képviselőcsoportok”, hangsúlyozta a Demokratikus Forradalom (RD) képviselője, Jorge Brito, és azt mondta, hogy Piñera „a rendőrség és a hadsereg háta mögé bújik, hogy tagadja a demokráciát”.

Ahhoz, hogy az alkotmányos vádemelés folyamata elinduljon, a képviselőház ötven százalékának plusz egy főnek meg kell azt szavaznia. Ha ezen átmegy, akkor a szenátorok kétharmadának is jóvá kell hagynia. Ha erre is sor kerül, akkor Piñerát meneszthetik.

Egy hónappal ezelőtt kezdődtek a tüntetések Chilében, amikor a diákok elutasították a metrójegyek árának harminc pesós emelését. A rendkívül egyenlőtlen országban az elégedetlenség gyorsan átfordult az egészségügyet, az oktatást, a béreket és a nyugdíjakat súlyosan érintő „harminc évnyi” neoliberális politika elleni tiltakozássá.

„Nem harminc peso, hanem harminc év” – skandálták az emberek, miközben egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását követelték, amely gyökeresen átalakíthatná az 1973 és 1990 közötti diktatúrából megörökölt gazdaságot.

Az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (IACHR) szerint hétfő estig a rendőrségi brutalitásnak huszonkét halálos áldozata és kétezer-kétszáz sérültje volt, és hatezer-háromszáz embert tartóztattak le.

Az emberijog-sértések miatti felelősségre vonási eljárást a Széles Front (FA), a Kommunista Párt, a Szocialista Párt és a Párt a Demokráciáért (PPD) képviselői kezdeményezték.

A chilei politika történetében Manuel Montt ellen 1868-ban, Carlos Ibañez ellen 1931-ben és Arturo Allessandri ellen 1939-ben indítottak felelősségre vonási eljárást.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság