A brazil űrügynökség jelentése szerint Amazónia brazíliai részén tizenkét hónap alatt 29,5 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke. Ez 2008 óta a legmagasabb érték. 9.762 négyzetkilométeren tűnt el az esőerdő 2018 augusztusa és 2019 júliusa között, állítja az Inpe.

A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök korábban megkérdőjelezte az Inpe adatainak pontosságát. Tudósok azonban azt mondják, hogy Amazóniában felgyorsult az erdők eltűnése Bolsonaro januári hivatalba lépése óta. Szerintük az elnök inkább a fejlesztéseket részesíti előnyben a megóvással szemben.

Tudósok szerint drámaian felgyorsult az erdőirtás Bolsonaro hivatalba lépése óta - Fotó: Reuters

Bolsonaro – aki júliusban egy ehhez hasonló Inpe-jelentést már tévesnek nevezett – nem kommentálta a legújabb adatot. A világ legnagyobb esőerdejeként Amazónia létfontosságú szén-dioxid-megkötő, amivel csökkenti a globális felmelegedés ütemét.

Az elmúlt évtizedben a korábbi brazil kormányoknak a szövetségi ügynökségek összehangolásával és bírságokkal sikerült csökkenteniük az erdőirtásokat. Bolsonaro és miniszterei azonban kritikusan nyilatkoztak ezekről a bírságokról, aminek nyomán drámaian visszaesett a lefoglalt faanyagok és a környezeti bűncselekmények miatti elmarasztaló ítéletek száma.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság