Bolíviai tisztviselők az alapszolgáltatásokat érintő intézkedéseket vezettek be fővárosban, La Pazban, ahol a hírek szerint élelmiszer- és üzemanyaghiány lépett fel. A rendszerrel, amit ki akarnak terjeszteni mindenhova, megpróbálják megkerülni azokat az úttorlaszokat, amit Evo Morales korábbi elnök támogatói emeltek. Legkevesebb huszonhárom ember biztosan meghalt a jelenleg is zajló politikai zavargásokban.

Jeanine Áñez átmeneti elnök, akit szintén lemondásra szólítottak fel, vasárnap azt mondta, hogy hamarosan új „átlátható” választásokat fog kiírni, hogy helyreálljon az ország „demokratikus hitelessége”. A szenátus korábbi elnökhelyettese, Morales heves bírálója, múlt kedden nevezte ki magát átmeneti elnöknek, miután az államfő elhagyta az országot.

Komoly fennakadásokat okoznak a zavargások Bolíviában - Fotó: Reuters

Jean Arnault ENSZ-megbízott arra kérte mindkét politikai oldal tagjait, hogy vegyenek részt a héten tartandó válságtanácskozáson. Erre azután került sor, hogy Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főmegbízottja szombaton arra figyelmeztetett, hogy „elszabadulhat” az erőszak az országban.

A Reuters hírügynökség szerint vasárnap hosszú sorok kígyóztak La Paz utcáin olyan alapvető élelmiszerekért, mint például a csirke. Jerjes Justiniano kancelláriaminiszter bejelentette, hogy a kormány „légi brigádokkal” fogja megkerülni a La Pazban felállított útakadályokat, és ezt várhatóan más városokban is be fogják vezetni.

Számos helyen, különösen Cochabamba környékén folytatódtak a tüntetések, ahol pénteken a biztonsági erők és a kokatermesztők erőszakos összecsapásaiban kilencen haltak meg. Morales a Twitteren huszonnégy halálesetről beszélt, és „emberiség elleni bűncselekményeknek” nevezte azokat.

Egyes kokatermesztő szakszervezetek Áñeznek hétfő estig adtak határidőt, hogy távozzon a posztjáról. Számos ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, azonban már elismerte az átmeneti kormányt.

Az Európai Unió bolíviai nagykövete, León de la Torre vasárnap találkozott Áñezzel, és felajánlotta a segítségét „a legszigorúbb nemzetközi szabályok szerinti hiteles választások megrendezéséhez”.

Bár még csak néhány napja tölti be az államfői posztot, Áñez már elkezdte megszakítani a kapcsolatokat Morales baloldali regionális szövetségeseivel. Vasárnap a kormány átnevezte az állami újságot, amely Morales idején a Cambio (Változás) címet viselte, arra, hogy Bolívia.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság