Az ENSZ Közgyűlése múlt csütörtökön elsöprő többséggel az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának megszüntetését támogatta. Az indítványt 187 ország szavazta meg, hárman ellenezték, és két ország tartózkodott. Az Egyesült Államok, Izrael és Brazília volt az a három ország, amelyek szerint továbbra is fent kell tartani a Kuba elleni pénzügyi, gazdasági és kereskedelmi blokádot.

Diplomáciatörténetében először Brazília nyíltan támogatta az Egyesült Államok Kuba-ellenes törekvéseit, amelyek miatt a haladó brazil sajtó erősen bírálta Jair Bolsonaro elnököt.

Egy országgal nőtt a blokádot hagyományosan támogatók tábora - Fotó: UN News

„A Bolsonaro-kormány alatt külügyminisztériumunk úgy cselekszik, mintha az amerikai külügyminisztérium egyik alosztálya lenne. Mindazonáltal, Brazília még gyarmati viselkedésével sem jut gazdasági előnyökhöz, éppen ellenkezőleg” – írta a Brasil 247 helyi lap. „Brazília döntése példa nélküli, és ellenkezik mindazzal diplomáciai állásponttal, amelyet az embargóról való 1992-es első szavazás óta elfoglalt.”

„A kubai forradalom, amely a világ minden táján nagy hatással volt a forradalmárokra, annak a küzdelemnek a szimbóluma, amelyet szívből gyűlölnek az olyan jobboldali figurák, mint Trump és Bolsonaro” – fogalmazott az Esquerda Diario. „Brazília hozzáállása jól példázza kormányának konzervatív szélsőségességét, és az Egyesült Államok felé mutatott szolgalelkűségét.”

Az ENSZ Közgyűlésének ülésén Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egyoldalú szankcióinak nem sikerült behódolásra bírnia a kubaiakat.

„A blokád az egyoldalú szankciók perverzitásának leglátványosabb példája” – mondta Arreaza, és hozzátette: „A kubai emberek hősiessége és találékonysága messze földön híres. (…) A világ leghatalmasabb országának közel hatvan év alatt sem sikerült legyőznie.”

A venezuelai vezető diplomata azt is hangsúlyozta, hogy nagy szükség van arra, hogy a fejlődő országok erősítsék a multilateralizmust, és az egyoldalú kényszerítő intézkedések megszüntetését követelte.

„A nemzetközi kapcsolatokat nem lehet politikai intoleranciával kezelni… az Egyesült Államoknak nincs fennhatósága szuverén államok felett, és azon törekvése, hogy saját törvényeit nemzetközi törvényekké változtassa, álságos” – mondta.

Kormánya álláspontját tolmácsolva Arreaza kijelentette, hogy a bolivári állam továbbra is szolidáris a kubai forradalommal. „Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk Kuba mellett. Sorozatban huszonnyolcadik éve fogalmazódik meg az igény a blokád megszüntetésére. Az arrogáns birodalmi gőg áll szemben a kubai emberek lázadásával. Venezuela követeli ennek a gazdasági háborúnak a megszüntetését.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság