A balközép ellenzék jelöltjét, Alberto Fernándezt választották Argentína elnökének. A választásokat a gazdasági problémák határozták meg. Fernández a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg, amivel legyőzte a hivatalban lévő konzervatív elnököt, Mauricio Macrit. Fernández kampányközpontjánál hangos tömeg ünnepelte az eredményeket.

A szavazásra súlyos gazdasági problémák közepette került sor, amelyek miatt az argentin lakosság harmada szegénységben él. Macrit már a választások előtti felmérések is a második helyre tették, és az augusztusi előválasztásokon is az ellenzék győzött.

A Fernández-páros már az első fordulóban megszerezte a győzelmet - Fotó: Reuters

Az elnök vasárnap elismerte a vereségét. Gratulált politikai vetélytársának, és azt mondta, hogy hétfőre meghívja Fernándezt az elnöki palotába, hogy megbeszéljék a rendezett átmenetet. Fernández később úgy nyilatkozott támogatóinak, hogy „minden lehetséges módon” együtt fog működni a leköszönő elnökkel, számolt be róla a Reuters.

A szavazatok több mint kilencven százalékának összeszámlálása után Fernández a szavazatok 47,79 százalékát szerezte meg, míg Macri csak 40,71 százalékot kapott. Ahhoz, hogy egy jelölt már az első fordulóban győzzön, legalább a szavazatok 45 százalékát kell megszereznie, de elég negyven százalék is, ha tíz százalékkal megelőzi az utána következő jelöltet. Alberto Fernández december 10-én fogja elfoglalni az elnöki posztot.

Miről szóltak a választások?

A szavazást a gazdaság miatt érzett aggodalmak uralták. Mivel majdnem minden harmadik argentin szegénységben él, a szavazók azt a jelöltet támogatták, akiről úgy vélték, hogy legnagyobb eséllyel ki tudja vezetni az országot a válságból.

Macri korábban „nulla szegénységet” ígért, de a helyzet igazából csak tovább romlott négyéves kormányzása alatt. Támogatói azt mondják, hogy egy rossz állapotban lévő gazdaságot örökölt, és több időre lett volna szüksége, hogy megoldja a dolgokat. Fernández azt ígérte, hogy pénzügyi biztonságra fog törekedni.

A régi politika – és Cristina Fernández de Kirchner – visszatérése

Alberto Fernández kampányközpontjában az emberek már az eredmények kihirdetése előtt összegyűltek ünnepelni. Kék-fehér argentin zászlókat lengettek, és sokan viseltek az elnökjelölt arcképével ellátott pólót is.

A legtöbb helyen azonban mégis a korábbi elnök és mostani alelnök-jelölt, Cristina Fernández de Kirchner képe volt látható. Sokak számára ő egy modernkori Eva Perón – egy olyan nő, aki szociális programokkal támogatta a szegényeket.

Az ő jelenléte a versenyben egyértelműen segített eljuttatni a csúcsra Alberto Fernándezt. Arra a kérdésre, hogy kire szavazott, annyi ember válaszolta azt, hogy „Cristinára”, mintha nem alelnökjelölt lenne, hanem ő indult volna az elnöki posztért. Mindazonáltal megosztó személyiség, akit korrupcióval és gazdasági felelőtlenséggel is vádoltak már.

A tömeg azon jelmondata, hogy „visszatérünk”, valósággá vált. Alberto és Cristina – és a perónizmus – visszatért. Az lesz most a nagy kihívás, hogy egyszerre kedvére tegyenek azoknak, akik szeretnének visszatérni a régi politikához, és meggyőzzék a kritikusaikat, hogy előremozdítják az országot.

Kicsoda Alberto Fernández?

A karrierpolitikus Fernández elég nagy felfordulást okozott az argentin politikában, amióta körülbelül fél évvel ezelőtt feltűnt. Az egykori kampánystratéga májusban kezdte saját elnöki kampányát. Ez meglepetés volt, mivel sokan Cristina Fernández de Kirchner exelnökre tippeltek, hogy ő lesz a balközép ellenzék jelöltje az ország legmagasabb politikai tisztségére.

Alberto Fernández azonban akkor vált igazán önálló tényezővé, amikor közel tizenöt százalékkal legyőzte Macrit az augusztusi előválasztásokon, amelyen minden választópolgárnak kötelező részt vennie, és a valódi választások főpróbájának szokás tekinteni. Ez a minden várakozásra rácáfoló győzelem egyértelmű favorittá tette őt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság