Sebastián Piñera chilei elnök menesztette az egész kabinetjét, hogy új kormányt alakítson, és olyan szociális reformokat vezessen be, amilyeneket a tüntetők követeltek. „Az összes miniszteremet elküldtem, hogy átszervezzem a kormányomat, hogy megfeleljen ezeknek az új kihívásoknak” – jelentette be.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen formát fog ölteni ez az átszervezés. Több mint egymillió ember vett részt egy békés tüntetésen pénteken a fővárosban, Santiagóban, és társadalmi igazságosságot követeltek.

A chilei elnök most már változásokat ígér - Fotó: AFP

Piñera azt mondta, hogy meghallotta az utcákon megfogalmazott követeléseket. „Új valóságban vagyunk” – fogalmazott. „Más ez a Chile, mint amilyen egy héttel ezelőtt volt.” Az elnök azt is bejelentette, hogy az egy hete több chilei városban bevezetett kijárási tilalmat megszüntette. Az ellenzék azonban azt követeli, hogy a kihirdetett szükségállapotot is oldják fel.

Legkevesebb tizenhét ember halt meg és több százan megsérültek az egyenlőtlenség ellen valamivel több mint egy hete kezdődött tüntetések kezdete óta. A pénteki demonstrációra egy olyan hét után került sor, amelyen egymást érték az erőszakos összecsapások a rendőrség és a tüntetők között.

Az elnök pénteken ezt írta ki a Twitterre: „Mindannyian megváltoztunk. A mai örömteli és békés felvonulás, amelyen a chileiek egy igazságosabb és egységesebb Chilét kértek, reményteli utat nyit a jövőbe.”

Mi történt a tüntetésen?

Karla Rubilar, Santiago kormányzója elmondta, hogy legalább egymillió ember vonult fel a fővárosban. Ez az ország lakosságának több mint öt százaléka. A Twitteren azt írta, hogy a tüntetők „egy új Chile álmát képviselik”.

A szervezők szerint ez volt a legnagyobb demonstráció azóta, hogy az országban 1990-ben visszaállították a demokráciát. A tüntetők kilométereket tettek meg a városban, lábasokat ütöttek, zászlókat lengettek és reformokat követeltek. Chile összes többi nagyobb városbában is voltak tüntetések. „Igazságot, őszinteséget és tisztességes kormányt akarunk” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Francisco Aguilar Santiagóban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság