Az előzetes eredmények szerint Evo Morales bolíviai elnöknek kevesebb mint egy százalékra van szüksége, hogy már az első fordulóban elnyerje a negyedik elnöki ciklusát (azóta már bejelentette a győzelmét – a szerk.). A csalással kapcsolatos vádak miatt az országon végigsöprő drámai erőszak azonban azt jelzi, hogy az ellenzéki erők nem fogják egykönnyen lenyelni Morales és Mozgalom a Szocializmusért (MAS) győzelmét.

A bolíviai választási hatóság október 23-án reggel kiadott adatai szerint Evo Morales a szavazatok 46,03 százalékát szerezte meg, szemben jobboldali riválisa, az Állampolgári Közösség nevű párt színeiben induló Carlos Mesa 37,35 százalékával.

Morales tizennégy év kormányzás után is jelentős támogatottságot élvez - Fotó: Hispano TV

Ezzel Morales éppen csak kevesebb mint tíz százalékkal vezet Mesa előtt, ami azt jelenti, hogy egy december közepén tartandó második fordulóban kell megmérkőznie ellenzéki kihívójával. Bolíviában az első fordulós győzelemhez az egyik jelöltnek meg kell szereznie a szavazatok legalább ötven százalékát, vagy tíz százalékkal kell megelőznie a második helyre befutó riválisát.

A szavazatok négy százalékának összeszámlálása még hátravan, ezért nagyon is lehetséges, hogy Morales megszerezheti a döntő egy százalékot, és akkor nem lesz szükség második fordulóra. Hétfő éjjel az erőszakos összecsapások miatt a szavazatszámlálást két régióban fel kellett függeszteni.

A csalással kapcsolatos vádak először vasárnap este fogalmazódtak meg, amikor az Előzetes Választási Eredmény Továbbító (TREP) elnevezésű „gyorsszámláló” rendszer leállt az összes szavazat 83 százalékának összeszámlálása után. A TREP-et a választási hatóság, a Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) működteti, hogy segítségével hozzávetőleges adatokat tegyen közzé, mielőtt bejelentené a végleges eredményeket. A TSE alelnöke azóta lemondott.

Az ellenzék és a vállalati média számos újságírója azonnal csalást kiáltott, és Mesa gyorsan országos tiltakozásra szólított fel az eredmények ellen. Ez szabadította el az indulatokat hétfő este. Az ellenzék támogatói dühösen reagáltak, és Tarijában és Chuquisacában felgyújtották a választási hatóság épületeit. A fővárosban, La Pazban könnygáz terjengett az utcákon, amikor a tüntetések erőszakba fordultak át. A La Paz-i UMSA egyetem ellenzéki rektoráról egy összecsapás után vérző fejű kép jelent meg a közösségi médiában. Mesa kijelentette, hogy nem fogja elismerni Morales győzelmét.

A Casa Grande del Pueblóban szerdán tartott sajtótájékoztatóján Morales így fogalmazott: „Egy puccs van folyamatban, bár el kell mondanom, hogy ezt már ismerjük korábbról. A jobboldal külföldi segítséget szervez egy puccshoz.”

A választási megfigyelőként jelenlévő Amerikai Államok Szervezete (OAS) hétfőn kiadott egy sajtóközleményt, amelyben elítélte a TREP felfüggesztésének körülményeit. Ezt a nyilatkozatot határozottan visszautasította Mark Weisbrot, a washingtoni Gazdaságpolitikai Reform Központ (CEPR) igazgatóhelyettese, mert az nem tartalmaz bizonyítékokat és politikai felfordulást okozott.

Érdemes megvizsgálni az OAS közleményének időzítését és indítékait. A TREP nem számít hivatalos szavazatszámlálásnak, és az OAS közleménye azzal, hogy bizonyítékok bemutatása nélkül szabálytalanságokról beszélt, hamis indokként szolgált a választási hatóságokra zúduló erőszakért. Az OAS lépés legjobb esetben is felelőtlen, a legrosszabban pedig alattomosság volt.

A TSE elnöke, María Eugenia Choque elmondta, hogy a számlálást azért állították le, hogy nehogy összekeveredjenek az előzetes és a hivatalos adatok. Sőt, egy @verokamchatka nevű Twitter-felhasználó felhívta a figyelmet a TREP-rendszer néhány technikai problémájára. 2016-ban például a szavazatok 85 százalékának összeszámlálása után leállt. A választási hatóság korábban elmondta, hogy a TREP soha nem éri el a várható szavazatok száz százalékát, mert egyes vidéki területeken nincs internet és személyzet. A lényeg az, hogy a TREP-számlálás vasárnap esti megakadását nem lehet a szavazatszámlálás szabálytalanságának tekinteni.

Az ellenzék azonban gyorsan kijelentette, hogy csalásra utaló tevékenység történt, mert az előzetes eredmények addig azt valószínűsítették, hogy elkerülhetetlen lesz a második forduló, mivel Morales nem szerzett tíz százalékos előnyt Mesával szemben. Azonban ez döntően azért volt, mert egyes vidéki területek szavazatait még nem számlálták meg. Ezek a területek nagy támogatói a MAS-nak, és túlnyomó többségükben Moralesre szoktak szavazni.

A Nemzeti Koordináció a Változásért (Codelcam) kormányzati szervezet képviselője, Hugo Torrez egy hétfői sajtótájékoztatón ezt mondta: „Hagyományosan le szokták becsülni a szegény vidéki területen leadott szavazatokat, mivel az »oligarchia lenézi a vidéki voksokat«.”

Kedden Juan Carlos Huarachi, a bolíviai szakszervezeti szövetség, a Bolíviai Munkás Központ (COB) vezetője kijelentette: „Nem fogadhatjuk el, hogy [az ellenzék] nem ismeri el az állampolgárok, a vidékiek, az őslakosok szavazatait, összezavarja a lakosságot és azt sugallja nekik, hogy csalás történt. Minden pártnak voltak küldöttei mindegyik választókörben, és nemzetközi megfigyelők is jelen voltak.”

Mindazonáltal nincs kétség afelől, hogy a csalással kapcsolatos vádak tartósnak bizonyulnak majd, és tovább tüzelik az ellenzéket, hogy „diktatúrát” kiáltson. Ráadásul a választási eredmények körüli zűrzavar azt jelzi, hogy Morales nem könnyű néhány év elé néz. Egy felbátorodott ellenzék és a kisebb törvényhozásbeli többség azt jelenti, hogy Moralesnek csökkent a felhatalmazása, és nehézségekbe fog ütközni a törvényhozási terveinek megvalósításakor.

Mélyen meg kell majd vizsgálni Morales támogatottságának jövőjét is. Ahogy Carwil Björk-James felhívta rá a figyelmet, a választási adatok szerint a MAS a bázisterületének számító altiplanón (felföldön) sokkal kevesebb szavazatot kapott, mint a korábbi választások alkalmával. A szoros elnökválasztási verseny azt mutatja, hogy a MAS-nak most feltétlenül a támogató bázisának újjáépítésén kell dolgoznia.

A választások azonban az ellenzék számára is tartogattak egy kellemetlen igazságot. Morales tizennégy év kormányzás után is élvezi a legtöbb bolíviai támogatását, mivel a MAS vagyonújraelosztási, társadalmi orientációjú gazdaságfejlesztési és őslakos-emancipációs programjából hatalmasat profitáltak az egyszerű bolíviai emberek. Az ellenzéknek fel kell ismernie, hogy többre van szükség annál, hogy diktatúrát kiált és zöldnek állítja be magát, hogy elérje a szavazópolgárokat.

Morales újraválasztása erőt adhat a baloldalnak Latin-Amerika szerte, és a chilei tüntetésekkel és a várhatóan baloldali új argentin kormánnyal együtt azt jelezheti, hogy a latin-amerikai baloldal újra támadásba lendül.

Írta: Olivia Arigho Stiles

Forrás: alborada.net, 2019. október 23.

Fordította: Latin-Amerika Társaság