Sebastián Piñera chilei elnök reformokat jelentett be, hogy véget vessen a napok óta tartó erőszakos tüntetéseknek. Azt ígérte, hogy húsz százalékkal emelni fogja a minimálnyugdíjat, és egy olyan törvényre tett javaslatot, amelynek értelmében az állam állná a drága orvosi kezelések költségeit.

A tüntetések ugyan a metrójegyek árának emelése miatt robbantak ki, de egy nagyobb általános tiltakozás lett belőle, amikor a megszorítások és az egyenlőtlenségek miatt tömegek vonultak az utcákra. A tüntetésekben tizenöten vesztették életüket, és több mint ötezer embert letartóztattak.

A tüntetések egy nagyobb, általánosabb tiltakozássá nőttek - Fotó: Reuters

A santiagói elnöki palotában Piñera úgy fogalmazott, hogy egyértelmű üzenetet kapott a chileiektől. Elmondta, hogy azt reméli, hogy a mostani erőszakos tüntetések „lehetőséggé” válnak Chile számára, hogy „bepótolják az elvesztegetett időt, felvegyék a tempót és konkrét és sürgős lépéseket tegyenek”.

Minimálbér-emelést is ígért, illetve, hogy bevezet egy új, magasabb adósávot. A reformcsomag szerint a villamosenergia árát is csökkentenék.

A tüntetések a fővárosban, Santiagóban kezdődtek a metrójegyek árának emelése miatt. Középiskolás diákok és egyetemi hallgatók arra szólították fel az utasokat, hogy ugorják át a beengedő kapukat, és ne fizessenek az utazásért. A jegyáremelést azóta visszavonták.

A tiltakozások gyorsan tömegtüntetésekké váltak több városban, és a chileiek a növekvő megélhetési költségek és az alacsony bérek miatt kezdtek demonstrálni. Chile a régió egyik leggazdagabb országa, de nagy benne az egyenlőtlenség.

Tíz városban szükségállapotot hirdettek, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. Fosztogatások és gyújtogatások is történtek.

Kedden Santiagóban és más városokban számos iskola és bolt zárva maradt, és hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál.

Santiagóban a tüntetők a legkevesebb kétszáz millió dolláros kárt okoztak a város metróhálózatában. A károk miatt még most is csak a járatok egy része közlekedik.

A biztonsági erők fellépését sokan túl keménynek ítélték, és kedden a kormány egyik szóvivője azt közölte, hogy a „fegyveres erők a tüntetések kezdete óta meghalt tizenöt ember közül négynek a halálában érintettek”.

Az egyik halálos áldozat egy huszonkét férfi, akit állítólag egy katonai teherautó ütött el a déli Talcahuano városában.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság