A szavazatok 89,34 százalékának előzetes gyorsszámlálása alapján 45,28 százalékkal Evo Morales elnök nyerte a bolíviai elnökválasztások első fordulóját. A második a jobboldali ellenzék fő jelöltje, Carlos Mesa lett, aki a voksok 38,16 százalékát szerezte meg. A végeredményekre még várni kell.

A baloldali vezető vasárnap éjjel jelentette be győzelmét, és hozzátette: „A legfontosabb, hogy újra abszolút többségünk van a képviselőházban és a szenátusban. Ez a bolíviai emberek tudatosságának az eredménye.”

Morales a negyedik elnöki ciklusára pályázik - Fotó: Reuters

Mesa pedig a nyilvánosság előtt arról beszélt, hogy a második fordulóban megmérkőznek majd az elnökkel. Bár a végeredményeket még nem tették közzé, Morales első fordulós győzelme még most sem kizárt, mivel a vidéki szavazatokkal talán szert tehet a tízszázalékos előnyre ellenfele előtt, a szükséges negyven százalékot pedig már elérte.

A szavazókörök helyi idő szerint reggel nyolckor nyitottak, és nyolc órával később, délután négykor zártak be. A következő elnök 2020 és 2025 között fogja vezetni a dél-amerikai országot. Az elnök személyére leadott voksok mellett, harminchat szenátorra és százharminc parlamenti képviselőre is szavaztak vasárnap.

A „Biztonságos jövő” szlogennel kampányoló Morales azzal is mozgósított, hogy Mesa a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulhat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltbeli zavargások Ecuadorban és Argentínában az IMF-fel kötött népszerűtlen hitelmegállapodások miatt robbantak ki.

Ha az államfő és pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) nem szerzi meg a győzelmet az első fordulóban, akkor Morales a december 15-ére kiírt második fordulóban mérkőzik meg Mesával.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság