Tovább folytatódtak az erőszakos tüntetések Chilében, és már halálos áldozatokat is követeltek, pedig az elnök visszakozott a tiltakozásokat kirobbantó metrójegyár-emeléstől.

Santiago régió tisztviselői arról tájékoztattak, hogy három ember meghalt azokban a tüzekben, amelyek vasárnap kifosztott szupermarketekben csaptak fel. További öt embert találtak holtan egy kiégett raktár pincéjében, akik nem alkalmazottak voltak, közölték a hatóságok.

A szükségállapot kihirdetése ellenére sem csillapodnak a tüntetések - Fotó: Esteban Félix/AP

A fővárosba tartó legkevesebb két tartó repülőjárat nem indult el vagy késett, ami több mint ezernégyszáz utast érintett vasárnap és hétfőn.

Második ciklusa legsúlyosabb válságával küzdő Sebastián Piñera elnök szombat este bejelentette, hogy visszavonja a két hete bevezetett metrójegyár-emelést.

Az elnöki palotából közvetített televíziós beszédében az államfő úgy fogalmazott, hogy „alázattal” meghallotta „honfitársai hangját” és a megélhetési költségek miatti elégedetlenséget Latin-Amerika egyik leggazdagabb, ugyanakkor a legegyenlőtlenebb országában. Azt is bejelentette, hogy munkacsoportot hoz létre a problémák kezelésére.

A jegyáremelés nagy tüntetéseket robbantott ki, amelyek zavargásokba torkollottak. A tüntetők buszokat gyújtottak fel és metrómegállókat, irodákat és üzleteket rongáltak meg, dollármilliókra rúgó károkat okozva ezzel.

Miután vasárnap találkozott a törvényhozás és az igazságügyi rendszer vezetőivel, Piñera elmondta, hogy megvitatták a jelenlegi válság lehetséges megoldásait, és hogy célja „a társadalomban jelenlévő túlzott egyenlőtlenségek, méltánytalanságok csökkentése”.

A szenátus elnöke, Jaime Quintana elmondta, hogy „a politika világának vállalnia kell a felelősséget a jelenlegi helyzetig vezető útért”.

A hatóságok tájékoztatása szerint tízezer-ötszáz katona és rendőr járőrözik Santiago utcáin, mivel a szükségállapot és a kijárási tilalom hat chilei városban továbbra is érvényben van. Ennek ellenére a tüntetések vasárnap kiújultak. A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal igyekeztek feloszlatni a tömeget.

Andrés Chadwick belügyminiszter arról számolt be, hogy hatvankét rendőr és tizenegy civil sérült meg a legutóbbi zavargásokban, és ügyészek szerint közel ezerötszáz embert tartóztattak le. A belügyminiszter vasárnap délután elmondta, hogy több mint hetven „súlyos esemény” történt, és több mint negyven esetben voltak fosztogatások.

Mivel a tömegközlekedés leállt, Cynthia Corderónak húsz háztömböt kellett gyalogolnia egy gyógyszertárig, hogy pelenkát vegyen. Ott azzal szembesült, hogy az üzletet felgyújtották.

„Nincs joguk ezt tenni” – mondta, és hozzátette, hogy jogos volt „a visszaélések, a jegyáremelések, a rossz oktatás és a méltatlan nyugdíjak ellen tiltakozni, rombolni azonban nem”.

A benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki, mivel az emberek igyekeztek egy hétre előre feltankolni, mert a tüntetések miatt a tömegközlekedés bizonytalanná vált.

A metróhálózat igazgatója, Louis De Grange elmondta, hogy hétfőig megpróbálnak legalább egy vonalat elindítani, de szerinte hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, amíg mind a négy vonalat újra üzembe tudják helyezni.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság