Lenín Moreno elnök éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kormányzati épületek körül, miután kedden a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel a nagy erőkkel őrzött ecuadori parlament épületében. A tiltakozók rövid időre áttörték a rendőrségi kordont, de később könnygázzal visszavonulásra kényszerítették őket, számoltak be róla szemtanúk.

Moreno országos szükségállapotot hirdetett a múlt héten, miután nem lankadnak az őslakos csoportok vezette tüntetések. A demonstrálók a megszorító intézkedések megszüntetését, és az üzemanyag-támogatások visszaállítását követelik.

A tüntetők elszántsága egyelőre nem lankad - Fotó: Reuters

A benzinárak több mint száz százalékkal drágultak múlt csütörtökhöz képest, amikor az állami támogatásokat megszüntették. A zavargások miatt Lenín Moreno elnök arra kényszerült, hogy a kormányt elköltöztesse a fővárosból.

Őslakosok által vezetett tüntetések az elmúlt évtizedekben három elnököt buktattak meg. Az évek óta a legsúlyosabb zavargásokban az ostromlott kormány kijelentette, hogy kész elfogadni az ENSZ vagy a Katolikus Egyház közvetítését.

Mik a legfrissebb hírek?

Szemtanúk elmondták, hogy a tüntetők, akik közül néhányan fából készített pajzsokat tartottak maguk elé, kedden áttörték a Nemzetgyűlés épülete köré vont biztonsági kordont. Bejutva az épületbe zászlókat lengettek és jelszavakat skandáltak, majd a biztonsági erők könnygázzal visszavonulásra kényszerítették őket. Az incidens idején senki sem tartózkodott az épületben.

A fővárosban más kormányzati épületeket is megtámadtak és megrongáltak, számolt be róla a helyi sajtó. A mostani zavargásokban eddig már ketten meghaltak, és több tucatnyian megsérültek.

Kedden este Moreno kijárási tilalmat rendelt el, amivel este nyolc és hajnali öt óra között korlátozza a szabad mozgást a kormányzati épületek környékén, hogy így próbálja elfojtani a zavargásokat.

Az elnök nem hajlandó lemondani. A Teleamazonas csatornán a hírek szerint azt mondta, hogy „semmilyen körülmények között” nem mond le. „Nem értem, hogy miért kellene [lemondanom], ha egyszer helyes döntéseket hozok” – mondta a híradások szerint.

Moreno elnök korábban bejelentette, hogy a kormány működését átmenetileg a fővárosból a tengerparti Guayaquil városába helyezi át.

Mi okozza a problémát?

A közlekedési szakszervezetek azután kezdtek el tiltakozni, miután Moreno bejelentette, hogy megszünteti azokat az állami támogatásokat, amelyek eddig mérsékelték az üzemanyagárakat.

A szakszervezetek később felhagytak a tiltakozással, de a tüntetések folytatódtak. Őslakos tüntetők utakat zártak le szerte az országban, és sok ezren utaztak a fővárosba, Quitóba nagyobb tüntetésekre. Egyes útzárak érintik az üzemanyag-szállítmányokat, ami miatt az országban több helyen benzinhiány alakult ki.

Tisztviselők kedden elmondták, hogy a letartóztatottak száma ötszázhetvenre emelkedett. Moreno a zavargások miatt két hónapra szükségállapotot rendelt el az egész országban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság