Az UNESCO hivatalosan is a világ szellemi kulturális örökségének a szintjére emelte a latin-amerikai ország gasztronómiáját. Ez az első eset, hogy egy nemzeti konyha ilyen tekintélyes elismerésben, besorolásban részesült.

mexiko.jpgA több ezer éves azték/maja gyökerekkel rendelkező, majd a koloniális időszak európai – főként spanyol – hatásait egyesítő, később pedig az ázsiai, közel-keleti, afrikai konyhák egyes elemeit befogadó mexikói gasztronómiát eddig sem lehetett figyelmen kívül hagyni a világban. Nemcsak a nagy szomszédnál, az USA-ban, hanem itt Európában is kedveltek a mexikói ételek, ízek. Még egy olyan távoli országban, mint hazánk  is, sokaknak ismerős a pikáns, mexikói fűszerezés. Egyre népszerűbbek itthon a mexikói éttermek, a nemzeti napok. Október közepén például a Corinthia Grand Hotel Royalban tartottak a mexikói nagykövetség támogatásával nagysikerű gasztronómiai napokat, ahol a XIX.század végi,XX. század eleji historikus fogásokkal ismerkedhetett meg a  közönség.

 

A Mexikói Gasztrokulturális Konzervatórium, valamint a Történelmi és Antropológiai Nemzeti Intézet egy évtizedes   előkészítő és dokumentációs munkája előzte meg  az UNESCO-hoz benyújtott kérelmet a nemzeti konyha kulturális örökségi besorolására. Erre a címre pályázik többek között Franciaország, Peru, Horvátország, Korea, valamint négy állam, Olaszország, Görögország, Spanyolország és Marokkó támogatásával a mediterrán diéta. Az első bejelentést   augusztusban tették  az UNESCO illetékesei, mi szerint   a mexikói konyha felkerült az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének listájára. Ezt követően Felipe Calderón miniszterelnöknek is átnyújtották a hivatalos deklarációt.

A közeljövőben, november 16-18. között pedig Kenya fővárosában, Nairobiban jelenti be   ünnepélyes keretek között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Szekciója azokat az országokat, amelyek idén felkerültek a listájára. A kitüntető cím tartalma a kulináris hagyományokkal együtt magába foglalja a mexikói gasztrokulturális, vallási/rituális szokásokat is.