A venezuelai parlament rövidesen törvényt fogad el az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának elismeréséről – jelentette be Romelia Matute képviselőnő.

romeliamatute.jpgAz egykamarás carcasi Nemzetgyűlés, amelyben többsége van Hugo Chávez elnöknek, már több alkalommal megvitatta a kérdést melegszervezetek képviselőivel, akik a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetését javasolták – mondta.

A képviselőnő pontos részleteket egyelőre nem közölt, de szavaiból kitűnt, hogy a meleg párok a házaspárokéhoz nagyon hasonló jogokat fognak kapni. A homoszexuálisok élettársi kapcsolatának elismerését a második (és végleges) olvasat előtt álló nemi esélyegyenlőségi törvény egy cikkelye tartalmazza.

Romelia Matute tagadta, hogy a „melegházasság” elismerése sértené a venezuelai alkotmányt, hiszen az – emlékeztetett – kimondja, hogy „minden embernek joga van szabadon és bármiféle diszkrimináció nélkül gyakorolni a választása szerinti szexuális irányultságot és identitást”.

A jövőben azt is engedélyezik, hogy aki átoperáltatja magát másik neművé, az az adatait is megváltoztathassa, kicserélje a személyi igazolványát. 

A képen Remelia Matute képviselőnő látható.