A venezuelai kormány nemzetközi tiltakozásra szólítja fel a világ országait és humanitárius légihíd megszervezését kezdeményezi a Gázai-övezet megsegítésére. A venezuelai külügyminisztérium kedden kiadott közleményében az izraeli hadsereg gázai támadását „a nemzetközi jog súlyos megsértésének“ nyilvánította és felszólította az caracasi izraeli nagykövet az ország azonnali elhagyására. A kiutasítás több nagykövetségi dolgozót is érint. Venezuela mellett több latin-amerikai ország is elítélte az izraeli agressziót, amely ez idáig minimum 660 halálos áldozatot követelt, többségében a civil lakosság köréből.

maduro.jpgA venezuelai kormány utasította az ország ENSZ nagykövetét, hogy kezdeményezze az izraeli agresszió elítélést a Biztonsági Tanácsban. Hugo Chávez elnök nemzetközi fellépést szorgalmaz az izraeli hadsereg gázai bevonulása miatt. Hugo Chávez a venezuelai zsidó közösség képviselőivel folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy továbbra is fellépnek a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája ellen, ugyanakkor felszólította a zsidó közösséget is, hogy „tiltakozzon Izrael állam bűnöző politikája ellen”. Kijelentette Chávez, hogy kezdeményezni fogja Ehud Olmert izraeli miniszterelnök felelősségre vonását Hágai Nemzetközi Bíróságon emberiség ellen elkövetett bűnök miatt.

Időközben Nicolás Maduro venezuelai külügyminiszter bejelentette, hogy olyan nemzetközi légihíd megteremtését kezdeményezik, amely humanitárius segítséget nyújtana Gáza szenvedő lakosságának. 

„A venezuelai kormány egy humanitárius légihíd megteremtését kezdeményezi. Közösen arab és muszlim országokkal, valamint más latin-amerikai országok segítségével. Célunk, hogy gyógyszert, ételt, vizet, tejet és más élelmiszereket szállítsunk Gázába. Kapcsolatba léptünk humanitárius szervezetekkel, kormányokkal, hogy támogassuk a palesztin népet a mostani krízis alatt.“ – mondta Maduro.

A képen Nicolás Maduro venezuelai külügyminiszter látható.