Az el salvadori választásokon győztes Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) Havannában tartózkodó képviselője, Alfredo Elías bejelentette, hogy a nyertes Mauricio Funes új kormánya újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Kubával.

fmln.gif„A kubai emberek a vértestvéreink, ezért az első dolgunk lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele” – jelentette ki Elías.

„Köszönetet mondunk annak a kubai népnek, amely kórházakat nyitott az országunkban a háborúban megsérült személyeknek, ugyanúgy azért a támogatásért, hogy a Milargo misszió keretében számtalan szemműtétet végeztek el” – mondta az FMLN képviselője.

A megválasztott elnök, a korábbi gerillavezér azt is kijelentette, hogy Salvador csatlakozni fog az ALBA-hoz, a Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára nevű szervezethez – Kuba, Venezuela, Nicaragua, Bolívia, Honduras és a Dominikai Köztársaság után.

El Salvador az 1959-es kubai forradalom győzelme után szakította meg a kapcsolatait Havannával, melyet a többi latin-amerikai országgal ellentétben a mai napig sem állított helyre. A kapcsolatok normalizálása is része volt Funes választási programjának, amely szintén sok embert állított mellé.

A végleges adatok alapján az előző vasárnapi voksoláson Funes 51,3 százalékot ért el, míg a jobboldali ellenfele Rodrigo Ávila 48,7 százalékot kapott. 

Az új elnök június 1-én veszi át a hivatalát.