Az új törvény a társadalmi mozgalom és az őslakos népek részvételével készül. A bolíviai elnök, Evo Morales, valamint a szövetségi tartományok és az őslakos népek képviselőinek részvételével ma vette kezdetét La Plazban az új autonómia-törvény kidolgozása. A törvény átdolgozására a január 22-én népszavazásra kerülő új alkotmány miatt van szükség.

hector_arce.jpgAz autonómia szabályozása nem csak azért bír különös jelentőséggel, mert Bolívia, mint többnemzetiségű állam kíván újjáalakulni, hanem azért is, mert a jobboldali ellenzék saját „autonómia-mozgalmat” hívott életre, hogy a nagybirtokrendszert és az állam természeti kincseinek felügyeletét megtarthassa.

A bolíviai kormány képviselői hangsúlyozták, hogy már a törvénytervezetek kidolgozásának időszakában is törekedtek a prefektusok, a polgármesteri hivatalok, az őslakos népek és a társadalmi mozgalmak közötti szoros együttműködés kialakítására. A négy ellenzéki prefektus a találkozótól való távolmaradási szándékát fejezte ki. „A jelentős reformokkal kapcsolatban folyó munkát azonban nem béníthatja meg kettő-négy közhivatalnok szeszélye, akciója, akik ráadásul nem a bolíviai néptől kapott mandátumukkal összhangban kormányoznak.” – nyilatkozta Héctor Arce, az államosításokért felelős miniszter.  

Az alkotmány szövegének 271-es cikkelyben található az autonómiáról és a decentralizációról szóló törvény, amely az autonómia kezelésének szabályozásáról rendelkezik. Az autonómia többek közt feltételezi, hogy a régiók és a közösségek közvetlenül választhatják meg képviselőiket, akik beleszólási jogot kapnak a közigazgatást és az erőforrások kezelését érintő kérdésekbe. Az új törvény elfogadásához a nemzetgyűlés kétharmados többségére van szükség.

A képen Héctor Arce államosítási miniszter látható.