A venezuelai nép nagytöbbséggel támogatta a bolivári folyamatot képviselő Venezuelai Egyesült Szocialista Pártot, Hugo Chávez elnököt a szeptember 26-i parlamenti választásokon. Ez derült ki a választási bizottság által közreadott első eredményekből.

chavez_mapa-electoral.jpg

 

A Nemzeti Választási Bizottság helyi idő szerint hétfő hajnali 2 órakor ismertette az első, hivatalosnak tekinthető adatokat. A Venezuelai Egyesült Szocialista Párt és szövetségesei 95 parlamenti helyet szereztek, ami a 165 fős nemzetgyűlés 57,58 százalékát, tehát meggyőző többséget jelent. Előreláthatólag 5 helyről később fognak a választópolgárok dönteni.

resultado_bancada.jpgA vasárnapi választáson a venezuelaiak arról is döntöttek, hogy mely képviselőket delegálják a közös latin-amerikai parlamentbe, a Parlatino-ba, melyet 1964-ben hívtak életre többek között a regionális társadalmi és gazdasági fejlődés elősegítésének céljából. Ezen a voksoláson a PSUV és a PCV a 12 helyből 6-ot nyert meg.

 

A mostani választáson volt a legnagyobb a részvételi arány Venezuela történelmében: a jogosultak közel 67 százaléka adta le voksát a képviselő-jelöltekre. Vasárnap több mint 17 millió embert vártak a 36 ezer szavazókör 436 ezer szavazóhelyiségébe.

 

Szocialista-kommunista szövetség győzött Aragua, Barinas, Bolivar, Carabobo, Cojedes, Delta Amacuro, Distrito Capital, Falcon, Guarico, Merida, Monagas, Lara, Portuguesa, Trujillo, Vargas Yaracuy valamint Miranda és Sucre államokban. Nincs végleges eredmény Apure államban.

A választási hatóságok kiemelték a szavazások demokratikus jellegét és a venezuelai nép politikai érettségét.

 

A választási eredmények azt is jelentik, hogy a venezuelai jobboldal legreakciósabb része ideológiai vereséget szenvedett. Az ellenzék 2005-ben bojkottálta a parlamenti választást, a politikailag elszigetelődött ellenzék idén áprilisban egyesítette erőit, megalakítva a Demokratikus Egységasztalt (MUD) és annak közös választási programját. A MUD 57 képviselőt küldhet a parlamentbe, a kisebb ellenzéki párt, a Haza Mindenki Számára Párt (Partido Patria Para Todos, PPT) két képviselői helyet szerzett.

A győzelem minden bizonnyal megerősíti a bolivári forradalom és megszilárdította az Egyesült Szocialista Pártot, mint a legnagyobb politikai erőt a latin-amerikai országban.