A 110 milliós Mexikó a múlt héten ünnepelte a „Bicentenariót”, a függetlenség kétszázadik évfordulóját.

 

 

Több százezres fiesztával ünnepelték az ország fennállásának 200. évfordulóját. A mexikóiak történelmükkel és 1810-ben elnyert függetlenségükkel büszkélkedtek a múlt szerdán.

mexiko_1.jpg

Százezrek ünnepelték Mexikó fennállásának 200. évfordulóját. Felipe Calderón köztársasági elnök megkongatta azt a harangot, amellyel még Miguel Hidalgo lázadó pap hívta az embereket a spanyolok elleni függetlenségi harcra. „Éljen a függetlenség, éljen a bicentenárium, éljen Mexikó!”- kiáltotta az elnök. Félmillió ember visszhangozta a forradalom jelszavát: Viva Mexico!

 

A mexikóvárosi önkormányzat 40 millió dollárt költött az ünnepségekre, amelyeket két évvel ezelőtt kezdtek el szervezni többek között olyan szakemberek, akik például a 2006-os torinói téli olimpia megnyitójának a tervezésében is részt vettek. Az olyan városokban, amelyekben érezhetőbb a drogkartellek és a kormány között folyó háború, visszafogottabb volt az ünneplés. Mexikó északi határvidékén biztonsági okokból 14 városnak le kellett mondania a hivatalos ünnepélyeket.

Az erőszaktól leginkább sújtott városban, Ciudad Juárezben, ahol 2008 óta mintegy 6500 ember öltek meg a leszámolásokban, az elmúlt 200 évben sohasem maradt még el a fieszta. Néhány más északi városban sem mertek kimenni az emberek az utcára ünnepelni, inkább otthonaikban összegyűlve, televízión követték az eseményeket.