Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR legutóbbi jelentése szerint Kolumbiában 34 őslakos népet fenyeget veszély az országban folytatódó erőszak miatt.

Stephen Corry, a szervezet igazgatója a múlt héten tett nyilatkozatában kijelentette, hogy „az egykori kolumbiai elnök Uribe mindig azt állította, hogy sikeresen vette fel a harcot az erőszak ellen. Azonban a jelentésünkből pontosan kiderül, hogy ennek a szörnyű mérlege, hogy számtalanszor megsértették a bennszülött lakosság emberi jogait. Az új kormánynak és az új elnöknek Juan Manuel Santostól változtatnia kell a politikáján.”

indian.jpgAz UNHCR jelentése leszögezi, hogy „annak ellenére, hogy a kolumbiai kormány erőfeszítéseket tett … továbbra is fizikai és kulturális veszély fenyegeti ezeket a népeket, sőt néhány esetben ez a veszély tovább növekedett is.” A gyilkosságok, a halálos fenyegetések és az erőszakos toborzások jelentik a legnagyobb veszélyt az őslakos indiánokra. Ugyanakkor folytatódik a háború sújtotta térségekből az elvándorlás is. Stephen Corry rámutatott, hogy eddig négymillió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét. Ez a lakosság mindössze 2 százaléka, ugyanakkor az őslakosok számának arányaiban ez 15 százalék.

Pont két héttel korábban mielőtt közzétették ezt a jelentést félkatonai szervezetek a saját háza előtt lőtték agyon Luis Pimientát, a Wayuu közösség vezetőjét. Ez is bizonyítja, hogy 2008-2009-ben a kolumbiai bennszülöttek körében meggyilkoltak száma 63 százalékkal növekedett.

Csak az Awa népből 33 főt gyilkoltak meg a tavalyi évben. Az Awa népre a jelentés „különös figyelmet” szentel, mivel ez az egyike az utolsó nomád népnek az Amazonas régióban. Már alig van lakóterületük, mivel a koka-termesztők behatoltak a területre és megpróbálják kiszorítani őket. A jelentés konkrét etnikai tisztogatásról beszél, mivel sok befolyásos politikus is részt vesz ebben, mivel jelentős profitot szereznek az illegális kábítószer-termelésből.