2009 január 29-én, szerda délután (venezuelai idő szerint) két munkást meggyilkoltak a venezuelai Anzoategui tartományban. Egyikük Pedro Suarez, a Mitsubishi gyár dolgozója volt, a másik José Marcano a Macusa alkatrész gyárban dolgozott. Mindkét munkás akkor vesztette életét, amikor az  Anzoategui regionális rendőrség megrohanta a több száz dolgozó által elfoglalt Mitsubishi (MMC) gyárat, hogy kitoloncolja őket onnan.

trabajador_asesinado_1.jpgA gyárat a Mitsubishi dolgozói január 22-én foglalták el. Ezt az robbantotta ki, hogy a gyárban az Induservis alvállalkozón keresztül alkalmazott dolgozók munka nélkül maradtak, amikor az MMC menedzsment úgy döntött, hogy nem működik tovább együtt az Induservisszel. A megrendezett tömeggyűlésen a jelenlevő 893 dolgozóból 863 a gyár elfoglalására szavazott. Első követelésük az elbocsájtott 135 dolgozó azonnali teljes jogú, szerződéses alkalmazása volt, míg harcukat összekapcsolták a Vivex, Franelas Gotcha, Industria Nacional de Artículos de Ferretería (INAF) és Acerven harcával, követelve ezek azonnali államosítását, mint a létező konfliktusok egyedüli megoldását. 

A CMR – Corriente Marxista Revolucionaria (Forradalmi Marxista Irányzat – az International Marxist Tendency venezuelai tagszervezete) vezető szerepet játszott úgy a Mitsubishi gyár, mint a VIVEX elfoglalásában.

A gyár elfoglalásnak szétverését egy bíró követelte, aki megjelent egy bírósági végzéssel a kezében, azonnali végrehajtást várva. A munkások ellenálltak és ekkor a rendőrség nagy erőkkel rájuk támadt. Éles tölténnyel lőttek rájuk, melynek ez a két munkás áldozatául esett és sokan mások megsebesültek. Ezt a helyzetet a Nemzeti Gárda beavatkozása szüntette meg, amely véget vetett a regionális rendőrség támadásának.

A munkások még mindig a gyáron belül tartózkodnak, de a bíró még mindig azonnali, ha kell erőszakkal való, eltávolításukat követeli.

Anzoategui tartomány kormányát a bolivári kormányzó Tarek William Saab vezeti. Az anzoateguii rendőrség és a bíró brutális akciója a legnagyobb mértékben elítélendő. Az anzoateguii rendőrséget már tavaly is bevetették elnyomó akciókban, akkor az olajmunkások ellen, akik új szerződéseikért harcoltak. Ez a rendőrség még alapvetően ugyanaz az erő, ugyanazokkal a parancsnokokkal, amely a forradalom előtt már létezett. Felszólítjuk a kormányzót, Tarek William Saab-ot és Chávez elnök venezuelai kormányát, hogy rendeljenek el azonnali kivizsgálást és állítsák bíróság elé azokat, akik ezekért a halálesetekért felelősek.

trabajador_asesinado_2.jpgA Mitsubishi gyárat elfoglaló munkások mind a bolivári mozgalom hívei és közülük sokan aktívak voltak a február 15-i alkotmánymódosítási népszavazás kampányában. Követeléseik széleskörű támogatást nyertek úgy a helyi, mint az országos szakszervezeti mozgalomban. Nemrég látogatták meg a Toyota és Ford autógyárakból delegációk a Mitsubishi gyárat elfoglaló munkásokat és jelenleg arról tárgyalnak, hogy szolidaritásból ők is elfoglalják gyáraikat.

A világ szakszervezeti, ifjúsági és szolidaritási aktivistáit arra kérjük, hogy:

- Küldjenek támogatásukról üzenetet a következő munkásoknak:

Freteco: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sindicato Nueva Generación, MMC: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Küldjenek üzenetet Anzoategui kormányzójának, amelyben követelik a munkások elleni erőszak azonnali megszüntetését és a két gyilkosság elkövetőjének azonnali igazságszolgáltatás elé juttatását; a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Küldjenek üzenetet a venezuelai bolivári kormánynak, követségeinek és konzulátusainak, azt kérve, hogy ezeket az eseményeket azonnal vizsgálják ki alaposan, a Vivex gyárat államosítsák és teljesítsék az MMC munkások követeléseit. Az elnöki irodát a következő e-maileken lehet elérni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Kérjük, hogy nekünk is küldjék el a nevüket és e-mail címüket azok, akik tiltakoztak a gyilkosságok ellen.

Javasolt tiltakozó levél angolul és magyarul:

We would like to express our outrage at the killing of two workers by the Anzoategui Police in Venezuela. The workers were killed during an attempt to evict them from the Mitsubishi Motor Company plant which they had been occupying since January 22. 

This was a brutal and unjustified killing of unarmed workers who were only trying to defend their jobs and livelihoods and who are part of the Bolivarian revolutionary movement. Their only crime was to defend their co-workers, subcontracted to Induservis, 135 of whom had been made redundant in violation of the decree against mass lay-offs dictated by the Bolivarian government of President Hugo Chávez. 

We demand that:

- there should be no more violence against the workers of MMC or any other group of workers in struggle, and that all legal action against them should be suspended. 

- that there should be a full enquiry to find out who gave the order to fire on unarmed workers and that those responsible be brought to justice.

- that the governor of Anzoategui Tarek William Saab and the national government of President Hugo Chávez must make a public statement on this incident.

Long live the Bolivarian Revolution!

Long live the workers' struggle!

 

Szeretnénk kifejezni felháborodásunkat az anzoateguii rendőrség által meggyilkolt két munkás halála miatt.  Ez a gyilkosság akkor történt, amikor a rendőrség megpróbálta eltávolítani őket a gyárból, melyet január 22. óta elfoglalva tartottak.

Ez egy brutális és teljesen jogtalan emberölés volt, melyben fegyvertelen munkásokat öltek meg, akik csak megélhetésüket és munkájukat próbálták védeni, és akik a bolivári forradalmi mozgalom tagjai voltak.  Egyetlen bűnük az volt, hogy az Induservisen keresztül foglalkoztatott munkatársaikat próbálták védeni, akik közül 135-öt elbocsájtottak, a Hugo Chávez elnök kormánya által hozott, tömeges elbocsájtások elleni törvény ellenére.

Követeljük hogy:

- minden MMC munkás vagy bármely más harcoló dolgozó elleni erőszak azonnal szűnjön meg és az ellenük indított eljárásokat azonnal függesszék fel.

- széleskörű kivizsgálás induljon annak kiderítésére, hogy ki adott a fegyvertelen munkásokra tűzparancsot, és aki ezért felelős azonnal bíróság elé kerüljön.

- Anzoategui tartomány kormányzója, Tarek William Saab és Hugo Chávez nemzeti kormánya tegyen hivatalos nyilatkozatot ebben az ügyben.

Éljen a Bolvári Forradalom!

Éljen a munkások harca!