Hugo Chávez venezuelai elnök az „Aló Presidente” televíziós műsor tegnapi adásában jelentette be, hogy a mai napon Tegucigalpaba, Honduras fővárosába utazik, hogy részt vegyen azon a ceremónián, amelyen a közép-amerikai ország csatlakozik az ALBA szerződéshez.
A Prensa Latina kubai hírügynökség jelentése szerint szintén Hondurasba várják Daniel Ortegat, Nicaragua és Evo Moralest, Bolívia elnökét is.

alba-logo.jpgHonduras csatlakozása egy újabb lépés a népek együttműködése felé, méltatta az eseményt Chávez a hondurasi kollégájának, Manuel Zelayanak. Cháveznek ez már a második hivatalos látogatása lesz Hondurasban.

Az ALBA létrejötte egy haladó válasz az Amerikai Szabadkereskedelmi Társulásra (ALCA/FTAA). Eddig öt ország volt a tagja, Kuba, Venezuela, Bolívia, Nicaragua és a Dominikai Köztársaság. Ezzel a csatlakozással hat országra bővült az ALBA.

Mi is az az ALBA?

Az ALBA, teljes nevén Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára (spanyolul: Alternativa Bolivariana para los pueblos de Nuestra América, ALBA) egy latin-amerikai kereskedelmi szerződés. 2005 elején hozták létre, mint együttműködési lehetőség Venezuela és Kuba között. 2006. április 29-én csatlakozott Bolívia a népek kereskedelmi szövetségéhez. Nicaragua hivatalosan 2007. március 27-től tagja az ALBA-nak, Dominika 2008 januárjában csatlakozott.

Ez az alternatív kereskedelmi egyezmény az USA által irányított pánamerikai kereskedelmi zóna, az ALCA ellenpólusa kíván lenni.

Már maga a neve is a latin-amerikai, a spanyol gyarmatosítók ellen küzdő szabadságharcosra, Simon Bolivárra utal, amely egy szimbolikus választás volt. Ahogy a XIX. században Bolivár egy egységes Latin-Amerika megteremtéséért küzdött, úgy kívánnak a mai korban is – többek között gazdaságilag is – függetlenedni az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól ezen országok baloldali vezetői. Az Alba szó egyébként spanyolul hajnalpírt jelent.

Ennek az együttműködésnek a fő célja, hogy létrejöjjön a tagállamok között egy speciális együttműködés. Ezért az országok kereskedelmében a szolidáris együttműködés dominál, például Venezuela a kereskedelmi partnerének kőolajat szállít, amelyért jóval kevesebbet számít fel, mint a folyamatosan növekvő világpiaci ár. Latin-Amerika baloldali kormányai között nem ez az egyetlen együttműködés. Chávez volt a kezdeményező a teleSUR, a Petrosur, a Petrocaribe és a Banco del Sur programoknak is, amelyeknek szintén az a célja, hogy további együttműködés jöjjön létre a térség országai között.

2008. májusában jött létre az UNASUR (Dél-Amerikai Nemzetek Uniója, amelyben az összes 12 latin-amerikai ország részt vesz.

Bővebb információ: http://www.alternativabolivariana.org/ (sajnos csak spanyolul)

Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság