Fidel Castro, a korábbi kubai elnök időről-időre közreadja reflexióit, véleményét, amelyet a szigetországi napilap, a Granma közöl. A mostani reflexiójában a londoni G-20 találkozóról ír.

090401london.jpgA nyugati országok előző esti hírei beszámoltak ugyan Barack Obama érkezésekor tapasztalható biztonsági intézkedésekről, de egy szót sem említettek magáról a csúcstalálkozó céljáról. Ennek a csúcstalálkozónak az eredménye pedig milliárd ember életére lesz közvetlen következménnyel.

„Több mint 180 ország nincs képviselve ezen a találkozón Londonban. Nem hiába mondják, hogy ez a húsz gazdaságilag legfejlettebb ország találkozója. De köztük is mély ellentmondások vannak. De még mélyebb az ellentmondás a nyugati államok és azon országok között, akik valóban küzdeni akarnak a pénzügyi krízis következményei ellen” – mondja Fidel. 

Az írásában elemzi a kapitalista államok különböző elképzeléseit, ahogy a válság leküzdésén próbálnak munkálkodni, rámutatva, ahogy az Egyesült Államok, illetve Franciaország és Németország próbálja a gazdasági életét valamilyen formában megóvni.