Az egyesült államokbeli jogász és újságíró Eva Golinger (legismertebb művei a Keresztes háború Venezuela ellen és a Chávez-kód) egy sajtótájékoztatón ismertette azokat a tényeket, amelyek bizonyítják, hogy a venezuelai ellenzéki szervezetek olyan komoly anyagi támogatást kaptak az USÁ-ból, Németországból Kanadából és Spanyolországból, hogy ezek döntően hozzájárultak ahhoz, hogy az ellenzék győzzön Caracasban és Miranda tartományban.

eva_golinger.jpgAz ellenzék külföldi támogatói közül külön kiemelte az amerikai USAID-et, a NED-et és a Freedom House-t, mint a demokraták és a republikánusok nemzetközi szervezeteit, két német pártalapítványt, a konzervatívok Kondrad Adenauer és a szociáldemokraták Friedrich Ebert alapítványát, valamint a spanyol FAES és a kanadai FOCAL szervezeteket.  

Ezek a szervezetek támogatták és pénzeltek három ellenzéki pártot, a Primero Justiciát (PJ), Un Nuevo Tiempot (UNT) és a Podemost, amelyek a legerőteljesebb neoliberális politikát hirdetik. Az alapítványok legfőbb célja az volt, hogy beépülnek az NGO-kba (nem kormányzati szervek) és a diákszervezetekbe, hogy a forradalmi erőket minél inkább gyengítsék.  

„Az a tény, hogy a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) 17 tartományban majdnem több mint hatmillió szavazattal nyerni tudott, egy fontos lépés a forradalom erősítéséhez. Szintén megmutatja a forradalmároknak, a venezuelaiak többségének az eltökéltségét.De nem szabad engedni, hogy az ellenzéki erők ezt a sikert stratégiai győzelemmé kovácsolják. Ezt megakadályozandó a forradalmároknak nagy éberségre van szükségük és támogatniuk kell a bolivári kormányt” – mondta Golinger.  

A képen Eva Golinger a sajtótájékoztatója közben látható