A legújabb felmérések szerint a többség a venezuelai elnök újraválasztásának lehetősége mellett voksol. A "Venezolano de Análisis de Datos" (Ivad) és a "Grupo de Investigación Social" (GIS XXI) közvélemény-kutató intézetek mérései szerint a venezuelaiak többsége támogatja az alkotmány 230-as számú cikkelyének módosítását, amely eddig az elnöki hivatal betöltésének időtartamát két választási periódusra korlátozta. Bár a két intézet eredményei eltérőek, az alkotmánymódosításra szavazók aránya kiemelkedően magas.

Az Ivad adatai szerint a megkérdezettek 48,07%-a támogatja és 42,01%-a ellenzi az alkotmány megfelelő módosítását. Ugyanakkor a válaszadók majdnem 10%-a még nem döntött el, hogy mire voksol, ezért a szavazás kimenetele még bizonytalan. Arra a kérdésre azonban, hogy szívesen látná-e újra Hugo Chávezt az elnöki székben a venezuelaiak 54,5%-a válaszolt igennel. A GIS XXI is hasonló, de határozottabb tendenciát mutató eredményekről számolt be a hétvégén. A GIS XXI mérései szerint az alkotmánymódosításra szavazók jó 12%-kal többen vannak azoknál, akik az elnök ismételt újraválasztását elutasítják. A felmérésben a megkérdezettek 51,7%-a igennel, 39,1%-a nemmel szavazna az alkotmánymódosításra, további 5,3%-uk pedig még vagy nem döntötte el, hogy mire voksol, vagy kitért a válaszadás elől. A GIS XXI december közepén készített reprezentatív felmérésében 9400 venezuelai vett részt.

A GIS emellett az ország politikai helyzetével és a hivatalát ellátó Hugo Chávezzel kapcsolatos elégedettséget is vizsgálta. Hugo Chávez hivatali tevékenységével a venezuelaiak majdnem 75%-a elégedett vagy nagyon elégedett. Amíg azonban Hugo Chávez népszerűsége töretlen, az általános politikai helyzet értékelése nem ilyen egyértelműen pozitív. A politikai helyzetet a lakosság 41,4%-a tartja jónak vagy nagyon jónak, mindazonáltal 27,7% rossznak vagy nagyon rossznak érzi. A megkérdezettek majd egy negyede nem tudott a kérdésben dönteni.

2008 decemberében, tehát közvetlenül az elnök újraválasztása érdekében indított kampány megkezdése után, a közvélemény-kutató intézetek eredményei még ellentmondóak voltak. Bár a GIS XXI szerint az alkotmánymódosítást támogatók már akkoriban is enyhe többséget mutattak, más közvélemény-kutató intézetek előrejelzéseiben a megkérdezettek 68%-a utasította el az alkotmánymódosítás ötletét. Az első közvélemény-kutatások óta folyamatosan csökken az elnök újraválasztásának lehetőségét elutasítók száma. A friss adatokat figyelembe véve, úgy tűnik az elnök támogatóinak sikerült a közvélemény hangulatát a saját előnyükre megváltoztatni.