Ha az amerikaiak minden olyan államot szét akarnak bombázni, amely az engedélyük nélkül merészel nukleáris erőművet építeni, akkor készülődhetnek Venezuela ellen is.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Hugo Chávez venezuelai elnök ugyanis megállapodott vendéglátóival arról, hogy orosz mérnökök segítséget nyújtanak a dél-amerikai ország első atomerőművének felépítéséhez.

chavez_en_mosc.jpg“Nukleáris erőművet kívánunk építeni Venezuelában, és igénybe szeretnénk venni az orosz szakemberek segítségét. A világnak tudnia kell minderről, de senki sem akadályozhat meg minket terveink megvalósításában.  Szabad, szuverén, független ország vagyunk”  - jelentette ki Chávez elnök moszkvai sajtóértekezletén szombaton.

A most aláírt nukleáris egyezményről már Vladimir Putyin orosz miniszterelnök is tárgyalt ez év áprilisi venezuelai látogatása során. Akkor Chávez elnök azt hangsúlyozta, hogy az atomerőműre az ország energiagondjainak megoldása érdekében van szükség. A venezuelai államfő egyébként első ízben Medvegyev orosz elnök 2008. novemberi caracasi látogatása előtt tett említést arról, hogy hazája nukleáris erőmű építését tervezi, amely „energiát fog előállítani kizárólag békés felhasználás céljából”. „Brazília számos atomerőművel rendelkezik, akár csak Argentína. Nekünk is lesz egy” - mondta most Chávez.

Az Egyesült Államok részéről Phillip Crowley, a Külügyminisztérium szóvivője nyilatkozott. Nem tagadta Venezuela jogát a békés célú nukleáris energiatermelés megindítására, ugyanakkor figyelmeztetett: Venezuelára súlyos felelősség hárul. „Nagyon szigorúan követjük majd a fejleményeket” - tette hozzá.

A tegnapi nap folyamán Hugo Chávez számos további egyezményt is aláírt, melyek különböző közös vállalkozásokat irányoznak elő elsősorban a pénzügyek, az építőipar és a mezőgazdaság területén. Megegyezés született például egy Venezuelai-Orosz Bank létrehozásáról is, amely a közös programok finanszírozásában fog kulcsszerepet játszani. Megállapodtak abban is, hogy Oroszország 7000 lakóház építését finanszírozza a dél-amerikai ország Tiuna nevű városában.

Chávez még moszkvai útja előtt újságírók előtt hangsúlyozta: kormányának egyik kiemelten fontos célja, hogy megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson országa minden egyes állampolgára számára. Mint mondta, jelenleg hozzávetőleg 3 millió lakás felépítésére lenne szükség, mivel még nagyon sokan laknak veszélyes, saját maguk által felhúzott viskókban, illetve nyomornegyedekben. A venezuelai államfő rámutatott: évente 100 ezer új lakás felépítését vették tervbe, de roppant nehézségekkel kénytelen a kormány szembesülni, mivel “az építőipart jórészt magáncégek uralják”.

Az oroszok és a venezuelaiak közös mezőgazdasági vállalkozások kifejlesztésén is dolgoznak, melyek a kakaó, a kávé, a yucca és a banántermelés területén tevékenykednek majd. A tervek szerint a turizmus és az üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében hamarosan repülőjárat kapcsolja  össze a két ország fővárosát, amely Havannában is megáll majd. Vladimir Putyin a Chávezzel történt találkozó után közölte azt is, hogy Oroszország a közeli jövőben 35 tankot szállít Venezuela részére. A megállapodások 2024-ig meghatározzák a két állam kapcsolatait – hangzott el a sajtóértekezleten.

Chávez oroszországi látogatásának befejezése után látogatást tesz többek között Belorussziában, Iránban, Szíriában, Líbiában és Portugáliában.

A moszkvai sajtóértekezleten nekiszegezték a kérdést Cháveznek, hogy nem érzi-e túlzottan „ideológiai” jellegűnek a látogatásait? A venezuelai államfő szerint erről szó sincs, hiszen körútja során különböző politikai rendszerű és kormányformájú országokat látogat meg. „Sokkal inkább geopolitikai célok vezérlik, mintsem ideológiaiak” - jelentette ki Chávez. A venezuelai államfő hangoztatta azt is, hogy amióta országa katonai együttműködési megállapodást írt alá Moszkvával, a nyugati médiumok fokozták az ellene irányuló „lejárató kampányt”, többek közt azzal vádolva Venezuelát, hogy „terrorista szervezeteket támogat”. Ami persze hazugság – hangoztatta Chávez.

2008 novemberében a venezuelai és az orosz haditengerészet közös hadgyakorlatot hajtott végre a dél-amerikai állam partjai közelében. Oroszország az elmúlt két év során segítséget nyújtott a venezuelai haditengerészet fejlesztéséhez is. A dél-amerikai állam 2005 óta több, mint 4 milliárd dollár értékben vásárolt orosz harci eszközöket. Az amerikaiaknak főhet e feje, hiszen egyre több jel utal arra, hogy az egypólusú világnak egyszer és mindenkorra befellegzett.

Forrás: http://venezuelanalysis.com/news/5719