A venezuelai elnök, Hugo Chávez, a külügyminiszter, Nicolas Maduro és a kommunikációs miniszter, Jesse Chacon kategorikusan elítélte a szombat hajnalban Venezuela egyik fő zsinagógája ellen elkövetett vandalizmust.

090201sinagoga.jpgA vandalizmust, amelyben 15 ismeretlen fegyveres behatolt a zsinagógába és szisztematikusan elcsúfította belsejét, nemzetközileg és Venezuelában is minden oldalon elítélték.

A csoport lefegyverezte a zsinagóga két biztonsági őrét, eltávolították a biztonsági videókat, és kiiktatták a biztonsági kamerákat. Ezután négy órát töltöttek az épületben, a zsinagóga belsejét telefújták Izrael ellenes és antiszemita szlogenekkel és széthányták a kegytárgyakat, a tórát is a földre dobták.

A feliratok ilyen szlogeneket tartalmaztak: “kifelé, halál mindenkire” és “átkozott Izrael, halál”. A zsinagóga külsejére egy héttel azelőtt szintén vandálok Dávid csillagot és horogkeresztet fújtak egy egyenlőségjellel a kettő között.

Venezuela kommunikációs és információs minisztere, Jesse Chacón, azonnal elítélte a támadást. „Mi visszautasítunk minden erőszakos cselekedetet, ami Venezuela bármely csoportja ellen hajtanak végre. Mi elutasítjuk ezt a támadást bárhonnan is indult ki” – mondta. 

Chacón kijelentette azt is, hogy a vizsgálatok megkezdődtek, hogy kiderítsék ki a felelős, de visszautasította azt, amit az egyik venezuelai privát tömegmédia kezdett terjeszteni, hogy a Chávezt támogatók egy csoportja tette.

A külügyminiszter, Nicolas Maduro szintén leszögezte, hogy a venezuelai kormány „visszautasít és elítél” minden vandalizmust a venezuelai zsidó közösség központja ellen, ahol a zsinagóga is áll.

Maduro azzal folytatta, hogy „Mi vállaljuk, (…) Hugo Chávez elnök nevében, hogy kivizsgáljuk és bemutatjuk a vizsgálat eredményeit, így börtönbe zárhatjuk azokat, akik felelősek ezekért a bűnös cselekedetekért.”

„Ezzel mi szeretnénk megerősíteni tiszteletünket a zsidó közösség iránt Venezuelában. A nemzetközi kampány terméke, hogy, mi, a venezuelai kormány, támogatjuk az antiszemitizmust, de ennek nincs alapja”, tette hozzá Maduro.

Chávez elnök is szólt a vasárnapi támadás kapcsán. „Elítéljük a caracasi zsinagóga elleni támadást, ahogy elítéljük Avila felgyújtását is, amelyet az oligarchia nem ítél el” – mondta Chávez válaszolva az aktuális esetre, ahol ellenzéki diákok le lettek filmezve, amint éppen felgyújtják a Caracas északi részén fekvő nemzeti parkot.  

„Elítéljük az erőszakot, mindegy hogy az honnan jön, és harcolni fogunk ellene, attól függetlenül, hogy az honnan jön” – mondta Chávez.

Chávez kifejezve kétségét arra a vádra, amit az ellenzék hangoztat, a következőt mondta: „Mindenkinek meg kell kérdeznie magát, ahogy minden rendőrnyomozónak is ez a dolga. Kiknek válnak a hasznára ezek a bűncselekmények? Nem a kormánynak, nem a népnek, de nem is a forradalomnak”. 

Chávez azzal folytatta, hogy összekötötte a támadást a most következő népszavazással, amelynek az a célja, hogy a venezuelai alkotmányból eltörölje a az elnöki mandátumra szóló két terminus limitét.

A venezuelai magán kézben lévő média, amely tele van az ellenzék szócsöveivel azzal vádolja a kormányt, hogy ő a felelős a támadásért. Például az ellenzéki El Universal napilap hivatkozik egy külpolitikai szakértőre, Maruja Tarrera, ahogy azt mondja „Az állami televízióban állandó az antiszemitizmus és a törekvés arra, hogy egyenlőséget vonjanak Izrael állam és Hitler között. Az utóbbiakban a mi kormányunk reakciója volt a legerősebb az egész világon Izrael támadása ellen Gázában, amikor kiutasította az izraeli nagykövetet.”