2009. áprilisában, Mexikóvárosban találkozóm volt Carlos A. Aguirre-vel. A Chiapasban voltam előtte, ahol kezembe került az a folyóirat, melyet Aguirre szerkeszt: Contrahistorias la otra mirada del Clio. A találkozás szikrázó volt és termékeny.

Szikrázó, mert egy rendkívüli embert ismertem meg, és termékeny, mert egy halom Contrahistorias-szal és könyvvel jöttem haza, melyeket Aguirre írt. A kultúra igen nehéz, kell ez nekem? – gondoltam magamban, ahogy a közel 15 kilós szakirodalommal hazatértem Mexikóból.

Carlos A. Aguirre egyike azon kiemelkedő latin-amerikai kortárs baloldali értelmiségieknek, akik ma Latin-Amerikában meghatározzák és rendszerbe foglalják nemcsak a kritikai történetírást, de élő kapcsolatot ápolnak a jelenkor alulról jövő, antikapitalista, őslakos-, paraszt- és munkásmozgalmaival is. Carlos Aguirre a Mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) közgazdász, történész professzora, posztdoktor a párizsi Társadalomtudományi Egyetemen (Ecole des Hautes Etudes de Sciences Sociales) és meghívott előadó számtalan latin-amerikai egyetemen. Szellemi pályafutása során rendkívül hamar felfedezte Marxot, Braudelt, Blocht, Foucault-t, Lucien Febvre-t, Walter Benjamint és Carlo Ginzburgt. Az indiai kritikai történetírás is foglalkoztatja, a Contrahistorias rendszeresen hoz le anyagokat Ranajit Guhától és Subaltern Studies iskolájától. Guha hasonló történeti szemszöget képvisel Indiában, mint Aguirre Mexikóban. A gyarmatosítás narratívájának elitista történetírásával szembeforduló nyílt kritika ez. Az elnyomottak szemszöge, a társadalom perifériájára kerültek szemszöge, az alulról jövők szemszöge. A kritikai történetírás pedig nem áll meg a múlt újraértelmezésénél, de követeli a jelenkor narratívájának az újraértelmezését is.

Aguirre történelemelméleti írásain kívül (Antimanual del mal historiador o ¿Cómo hacer una buena histoira crítica?, Editorail Contrahistorias, 2005, La escuela de los Annales. Ayer, hoy mañana., Editorial Montesinos, Spanyolország, 1999) könyveiben meghatározó referenciapont a barát és szellemi munkatárs Immanuel Wallerstein, akinek világrendszer-elméletével (Immanuel Wallerstein: Crítica del sistema mundo capitalista (Estudio y entrevista a Immanuel Wallerstein, Editorial Era, 2004; Immanuel Wallerstein. La crisis estructural del capitalismo, Editorial Contrahistorias, 2005) két könyvében is közvetlenül foglalkozik. Ez az a szellemi alap, amiről kiindulva figyeli és írásaival támogatja Mexikó jelenleg legerősebb baloldali, alulról jövő, antikapitalista mozgalmát, a (neo)zapatista mozgalmat. Chiapas, planeta tierra, Editorial Contrahistorias, 2006; Mandar Obedeciendo Las lecciones políticas del neozapatismo mexicano, Editorial Contrahistorias, 2007; Chiapas en perspectiva historica,  El Viejo Topo, 2002, mind olyan könyvek, melyek a történelmi kontextusból kiindulva értelmezik a zapatista mozgalom jelentőségét nemcsak Mexikó életében, hanem az egész latin-amerikai térség tekintetében. Aguirre cikkei, könyvei, konferenciái mind amellett tesznek tanúbizonyságot, hogy a gondolkodó értelmiségnek ma sajátos felelőssége hangot adni egy elkötelezett, világ-rendszerkritikus szemléletnek, mely deklarálja egy másik világ létezését, annak az alternatívájaként, amit az uralkodó kultúra egyetlen lehetségesként hazudik mindenki szemébe.

Carlos Aguirre november 13.- 21. közötti budapesti itt tartózkodásával szeretnénk hidat képezni Latin-Amerika tömegmozgalamai és a magyaroszági baloldali, antikapitalista mozgalmak között. Aguirre több konferencián és workshopon fog előadást tartani, melyre meghívunk mindenkit, aki inspirálódni akar abból a gazdag és valóban más világból, amit ma Latin-Amerika jelent
“alul”.

Ahogy a 15 kilónyi anyaggal hazatértem, éreztem, hogy igen, a “valódi kultúra” nehéz, de rájöttem, hogy ez kell nekem. És nemcsak nekem, hanem mindannyiunkak. Latin Amerikában van másik világ.

Fülöp Ádám

1) A latin-amerikai rendszerellenes politikai mozgalmak és a földért való harc

2010. november 15. (hétfő), 19h

Budapesti Francia Intézet (I., Fő utca 17.)

Előadók: Carlos Rojas, a Mexikói Autonóm Egyetem tanára és Harsányi Iván, a Pécsi Egyetem professzora.

Carlos Rojas, Fernand Braudel és Immanuel Wallerstein egykori tanítványa, a világi rendszert választotta kutatási területének. Csaknem két tucat kötetében főként a chiapas-i neozapatista mozgalommal és a latin-amerikai baloldallal foglalkozik.

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

2) FöldKelte – 2010. november 20-21. – Tűzraktér

A FöldKelte újabb fergetegesnek ígérkező összejövetelt szervez, ezúttal a Tűzraktérben, november 20-21-én. Szombat délelőtt ízelítőt kapunk egy portugál aktivistától GMO témában, délután pedig Carlos Aguirre mexikói történész beszél a Zapatista mozgalom múltjáról és jelenéről. A nemzetközi kitekintést vasárnap helyzetjelentés követi a Földkeltéből kibontakozó kezdeményezésekről, majd a délután folyamán közösségi fórumoknak adunk teret a közvetlen kereskedelem, a városi autonómia, a közösségi kertek és az akciótervezés témakörökben.

A fő programok mellett a kistermekben vasárnap kézműves, jóga és tánc foglalkozásokat tartunk. Szeretnénk továbbá közös elgondolás alapján megtervezni a táborban útjukra indult projektek folytatását.

Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel, hogyan tudna közelebb kerülni a földhöz, embertársaihoz és önmagához, akár itt Budapesten is!

———————————–

Program

2010. November 20-21. Szombat – Vasárnap TŰZRAKTÉR

2010. November 20. Szombat „ELLENÁLLÁS ÉS AUTONÓMIA”

10.00-12.30 GMO harcok – beszélgetés és film (Tornaterem)
Mi történt Portugáliában, amikor megjelent a génmódosított kukorica a termesztésben?
Mi volt a génmódosítást elutasító mozgalmak (re)akciója?

És mi a helyzet Magyarországon? Az ellenállás módszerei Európában és hazánkban.
Moderátor: Lontay Márton

Beszélgetőtársak: Gualter Baptista (történész, társadalmi aktivista) Tömöri Balázs (Greenpeace), Carlos A. Aguirre Rojas (történész), Fidrich Róbert (MTVSZ).

13.00-14.00 Ebéd -  chez Greg

14.00-16.30 Zapatista Autonómia – beszélgetés és film (Tornaterem)

Carlos A. Aguirre Rojas mexikói történész professzor mesél a zapatista ellenállás 15 évéről.
Radikális demokrácia, területi autonómia, antikapitalizmus és a hatalom kiröhögése.
Avagy miben áll az ereje a zapatista mozgalomnak? Mi a tanulság ebből számunkra?
Moderátor: Fülöp Ádám
Beszélgetőtárs: Carlos A. Aguirre Rojas

17.00 – 20.00 Az ellenállás stratégiái „alulról és balra” (Tornaterem)
Film: Modernkori rabszolgaság (On Modern Servitude) (magyar felirat)
Beszélgetőtársak: Carlos A. Aguirre Rojas (történész) Gualter Baptista (történész, társadalmi aktivista), Tömöri Balázs (Greenpeace).

20.00 – 21.00 Béla műhely

Újrahasznosított zene és hangszerlavina


21.00 1 éves a FöldKelte – születésnapi buli!!! (Tornaterem)
SHEKET koncert www.sheket.hu
Földkelte DJs

2010. November 21. Vasárnap „MOZGALOMSZÖVŐ-SZÉK”

10.00-12.30 FöldKelte nyári tábor utánkövető beszélgetés (Tornaterem)
Videoklipp a FöldKelte táborról!!! Bemutatkoznak a FöldKelte táborban kialakult Szellemi Alkotó Műhely csoportjai (Közösség Műhely, Közösségi Kert), a békásmegyeri közösségi kertünk évzáró beszámolója. Beszámoló az osztrák Reclaim the Fields találkozóról. Csatlakozások, perspektívák, közös irányok.

13.00-14.00 Ebéd – chez Greg

14.00 – 18.00 : „Open space”:

Reclaim the Fields! (www.reclaimthefields.org) akciótervezés
(Let’s Liberate Diversity, 2011, Budapest)
Kaszinó, ZACC – városi autonómok, szolidáris közösségi terek
Városi közösségi kertek
Közvetlen kereskedelem
Brazil modellek a földeken…

Szombat-vasárnap a Kaszinó Szuperrealista Térbódítási Kísérleteit láthatjátok: videó, akció-dokumentumok, Fanzine bemutató, Szívességek Boltja, Analóg Hacker Workshop, városi túlélők tapaszatalcseréje, interaktív spontán akciószervezés.

Az Apró Térben gyógynövényteaház és biobüfé vár titeket sütikkel, nyers édességgel, zöldségkrémes házi kenyérrel és szívet-lelket melengető teakülönlegességekkel.

Vigyázat! Nulla hulladék! Az ebédhez hozz magaddal tányért és evőeszközt!

Vasárnap egész nap jóga, közösségfejlesztő játékok, táncórák és masszázs a TakTadaMi teremben.

A FöldKelte a műsorváltoztatás jogát fenntartja. A rendezvény önköltségen fut, hozzájárulásaitokból az étkezést, a koncertet, a tolmácsokat és a technikát fizetjük.

Kétnapos belépő 2000 Ft, napijegy 1000 Ft, amely tartalmazza az előadásokat, ebédet, 1 italt, a koncertet és a fakultatív foglalkozásokat.

Gyertek, találkozzunk!
Barátsággal,

FöldKelte