A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság állásfoglalása Evo Morales, Bolívia elnöke a hivatalában maradhat a hétvégi népszavazási eredmények exit-pol előrejelzése szerint. Vasárnap népszavazást tartottak Bolíviában, melynek tétje az volt, hogy maradjon, vagy távozzon Evo Molares. Az jobboldali (sőt, szélsőjobboldai) ellenzék kezdeményezte, hogy a hivatali idő lejárta előtt távozzon Bolívia baloldali, első indán származású elnöke.
 
Az elmúlt hetekben sokszor véres kampány dúlt Bolíviában. A példa nem ismeretlen: 2004-ben Hugo Chávez venezuelai elnök ellen is ugyanilyen népszavazást kezdeményezett a kiváltságuktól megfosztott, Washington által támogatott ellenzék. Azt is csúfosan elbukták, ahogy ezt a bolíviai referendumot. Chávez elnök akkor 60-40%-kal nyerte meg a népszavazást.
 
Bolíviában még nagyobb sikert ért el Morales. A lakosság 63%-a szavazott amellett, hogy hivatali ideje lejártáig, 2011-ig ő irányítsa Bolívíát.
 
Moralest 2005-ben 53,7%-os támogatottsággal választották meg elnöknek, legalább ekkora támogatottságot kellett volna ez alkalommal is megszereznie, de neki sikerült 10%-al ezt „megfejelnie”. Tehát három évvel a megválasztása után több ember támogatja, ami konkrétan igazolja politikájának népszerűségét és támogatottságát.
 
Evo Molares tegnap este La Paz, Bolívia fővárosának főterén, több tízezer ünneplő előtt elmondta, hogy: „Ami ma történt, nem csak Bolíviának, hanem egész Latin-Amerikának rendkívül fontos.”
 
„Ajánlom ezt a győzelmet a forradalmároknak az egész világon” – mondta Morales.
 
A kampány alatt Morales elmondta: „Bolívia válaszút előtt áll. A neoliberalizmus vagy egy új út közti választásról szól a döntés”
Az előbbi a kapitalizmus erősödését, és a külföldi tőke beáramlását jelentené a térségbe, míg az új út Morales politikájának folytatását jelentené, tehát a kizsákmányolás, a kapitalizmus elleni további harcot, a külpolitikában Kuba és Venezuela felé való további közeledést, belpolitika terén pedig elsősorban az indián lakosság jogainak szélesítését és földosztást. Győzött tehát az új út! Gratulálunk!
 
Kalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság elnöke levélben gratulált a Bolíviai Köztársaság bécsi nagykövetségének – amely Magyarországot is képviseli, mivel Budapesten nincs bolíviai képviselet. Kiemelte, hogy ez a győzelem bizonyítja, hogy van más alternatíva is a neoliberalizmuson kívül. További sikereket kíván Bolívia népének, hogy kivívja valódi függetlenségét az Egyesült Államok politikájától és megvalósítsa Bolíviában is a szocialista társadalmat.
 
Budapesti, 2008. augusztus 11.
 
Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság