51,2 százalékkal nyert a salvadori elnökválasztáson a korábbi gerillaszervezet, a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) jelöltje. A szavazatok 92 százalékának összeszámlálásakor már a jobboldali ARENA párt jelöltjének is világossá vált az eredmény és elismerte a baloldal győzelmét.

090316funes.jpgEzzel a húsz éves ARENA kormányzás véget ért. A jobboldali kormány már a 80-as évek véres polgárháborúja alatt is Washington leghűségesebb szövetségese volt és az is maradt ezidáig. 

Több ezer salvadori ünnepelte az FMLN győzelmét az utcákon, hangosan skandálták a „Sí, se pudo” (Igen, megcsináltuk) jelszót. Maurucio Funes, az ország új elnöke az eredmények ismertetése után hangsúlyozta a béke megőrzésének a fontosságát. „A társadalmi változás és az újjáépítés elnöke akarok lenni” mondta Funes. Megköszönte a munkáját mindazoknak, akik segítették a mozgalmat eljutni idáig, amelyben korábban kevesen hittek.

„Itt az idő, hogy elinduljunk a jövő felé. A bosszút, amely jellemezte az elmúlt éveket magunk mögött kell hagyni” - hangsúlyozta ki Funes, utalva arra, hogy rengeteg bűn terheli a korábbi kormánypártot. 

Ellenfele, az egykori rendőrfőnök, a jobboldali Rodrigo Avila kampányában természetesen folyamatosan Venezuelával ijesztgette a népet, de láthatólag sikertelenül.  

A venezuelai nép nevében Hugo Chávez elnök gratulált elsőként Funesnak. 

A venezuelai külügyminisztérium nyilatkozatában üdvözölte „azt a történelmi folyamatot, amely végigvonul egész Latin-Amerika és a karibi térségben a XXI. század elején. Ezzel – szól a külügyminisztérium közleménye – kinyílnak olyan ajtók amelyek eddig elválasztották a testvéri népeket”. 

Simon Bolivár, a felszabadító fiai és lányai összefogtak és közösen érték el ezt a hallatlanul fontos győzelmet, hogy véget vessenek a szegénységnek és a nyomornak – írta a nyilatkozat.