Megvonták a 2008-as év mérlegét a caracasi csúcstalálkozón. 2010-ig érvényes válságtervet fogadtak el. Az ALBA bank elindul. Ezek voltak a fő eredményei a most végett ért ALBA (Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára) találkozónak.

alba_venezuela.jpgA latin-amerikai földrész egységszervezete, a Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára, azaz az ALBA egyre nagyobb szerepet kíván vállalni az egész világra kiterjedő gazdasági válság leküzdésében. Erről állapodtak meg a szervezet hat tagállamának elnökei hétfőn a venezuelai fővárosban. Hugo Chávez venezuelai államfő vezetett tanácskozásokon részt vett Bolívia, Ecuador, Honduras és Dominika államelnöke, Kubát José Ramón Machadó Ventura alelnök képviselte. 

Az ANB, a venezuelai hírügynökség jelentése szerint a résztvevő országok vezetői elsőként megvonták a tavalyi év mérlegét. Megelőző intézkedéseket fogadtak el a súlyosbodó gazdasági világválság leküzdésére, és elhatároztak egy általános gazdasági  óvintézkedési csomagot a globális kapitalista rendszer válsága hatásainak mérséklésére. 

Elfogadták a közös, egységes pénzre vonatkozó terveket. A latin-amerikai pénznem a „Sucre” nevet kapta. Mindazonáltal pontos célokat nem határoztak meg ezzel kapcsolatban.

Az ALBA államok vezetői legutoljára tavaly novemberben találkoztak. A mostani találkozó apropóját Hugo Chávez venezuelai elnök, az ALBA egyik kezdeményezője beiktatásának 10. évfordulója adta. A következő találkozó február közepén Havannában lesz, ahol a tanácskozások szintén a gazdasági válság leküzdéséről fognak folyni. 

A találkozón bejelentették, hogy 2009 második negyedévétől kezdve elindul az ALBA bank. Ez a bank, amelyet több latin-amerikai ország vezetése közösen hozott létre, a fő feladatának fogja tekinteni, hogy segítse a harmadik világ segély és fejlesztéspolitikáját. Most ennek kiemelt jelentősége van, mivel a világ nagy bankjai folyamatosan csődhelyzetbe kerülnek. A banknak 2009 közepétől teljes hatékonysággal működnie kell – tették közzé a résztvevő államfők.

A képen Rafael Correa ecuadori és Hugo Chávez venezuelai elnök látható.