Tegnap egy új korszak kezdődött Paraguayban

fernando_lugo.jpgParaguayban belépett a "Jók Tengelyébe"

Dél-Amerikában folytatódik a globalizációkritikus és új típusú baloldali kormányok térnyerése az MVSZT híre szerint. Ahogyan a korábbi People & Planet-interjúnk egy Magyarországon elképzelhetetlen, alterglob aktivistákkal működő egyetemi hallgatói szervezetet mutat be, úgy nehéz elképzelni, hogy nálunk egy, a most megválasztotthoz hasonló, baloldali püspök vezessen egy politikai formációt.

Tegnap Paraguay is besorolta magát a Jók Tengelyébe. Számos baloldali latin-amerikai államelnök jelenlétében - Michelle Bachelet Chiléből, Cristina Fernández de Kirchner Argentínából, Evo Morales Bolíviából, Rafael Correa Ecuadorból és Hugo Chávez Venezuelából - Fernando Armindo Lugo Méndez letette az esküt és átvette az államelnöki tisztséget Paraguayban.

Ezzel véget vetett a Colorado Párt 60 éves uralmának, amely ugyanúgy Alfredo Stroessner diktatúrája alatt (1954-1989), mint később az állítólagos demokratikus időszak alatt a hatalmat birtokolta.

Fernando Lugo 1951-ben született. Az érettségi után a fővárosi Universidad Católicó egyetemen tanult teológiát és 1977-ben szentelték pappá. Öt évig Ecuadorban volt misszionárius, hazatértekor már a Stroessner diktatúra rothadása volt megfigyelhető. Újabb öt év, Rómában töltött száműzetés után térhetett ismét haza, és 1994-től 2005-ig az ország legszegényebb részén, a guarani nyelvű indiánok lakta San Pedro egyházmegyében volt püspük.

Lugo katolikus papként, mint a „szegények püspöke” volt ismert és idén április 20-án választották meg elnöknek a Hazafias Szövetség a Változásért (APC) közép-bal szövetség jelöltjeként. A kevesebb mint egy évvel ezelőtt alapított választási szövetség győzelme mindenkit meglepett és teljesen váratlan volt, ahogy azt a Prensa Latina kubai hírügynökség is megjegyezte.

Lugo 2006-ban szerzett országos ismertséget, mint annak a tömegmozgalomnak a vezetője, amely megkísérelte elmozdítani a hivatalából az akkori elnököt, Nicanor Duartét, aki a saját újraválasztását egy alkotmánymódosítással akarta lehetővé tenni. 2006. március 29-én Lugo vezette azt a több mint 40.000 fős demonstrációt Asunciónban, Paraguay fővárosában, amely megakadályozta az akkori elnök manővereit.

Még ugyanebben az évben visszavonult a papi hivatástól és aktívan bekapcsolódott az ország politikai életébe.
2007. szeptember 18-án hozták létre az APC választási szövetséget a 10 legfontosabb paraguayi párt együttműködésével. A legtöbb szakszervezet és társadalmi szervezet is támogatásáról biztosította Lugót.

Április 20-án Lugo 40,82 százalékot szerzett, szemben a Colorado jelöltjével, Blanca Ovelarral, aki 30,72 százalékot ért el. A harmadik helyet a korábbi puccsista, Lino Oviedo szerezte meg 21,98 százalékkal.

Lugo és kabinetje előtt nehéz feladatok állnak, mivel a parlamentben nincs többségük.
Az új elnök mégis optimista és a különböző társadalmi, baloldali szervezetekkel való csütörtöki találkozóján tudtul adta, hogy péntektől, a beiktatásától „egy más, egy új nemzet felépítése” a célja.

Kijelentette, hogy az egyik fő célja, hogy mindennemű és fajta korrupció ellen küzdjön: „Mi nem fogjuk hagyni, hogy minket újra megvegyenek néhány zsemlemorzsáért, mivel nem vagyunk megvásárolhatóak!”

Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság